De 5 mooiste auto's ooit volgens Sultan of Style Ian Callum

De designkoning van Aston Martin en Jaguar is toch een beetje de profeet Mohammed onder de auto-ontwerpers. Alsof God hem iets influistert en hij dat heel gedwee optekent. Volgens His Callumness zijn dit de mooiste auto's ever ooit.

Goed, gaan we, in willekeurige volgorde.

Zullen we het zeggen, zullen we er een vies cliché ingooien, zullen we totaal oncreatief zeggen wat misschien wel een ietsiepietsie waar is maar altijd vermeden moet worden? Nou, ok, we doen het toch: voor de Porsche 911 geldt echt less is more. Even snel gedoucht, maar nog steeds van mening dat het waar is. De auto heeft nauwelijks ornamenten, is uiterst sober en benadrukt geen enkel detail buiten het volledige lijnenspel.

Ian Callum is een bescheiden mens. Daarom noemt hij zijn eigen ontwerp als één van de mooiste auto's ooit. Hij vindt de coupé mooier dan de cabrio en daar geven we hem volkomen gelijk in (coupés zijn bijna standaard mooier). De F-type is een toekomstige klassieker en drager van de beste kont in de geschiedenis van konten. Opvallend: de voorvader van de F, de legendarische E-type, komt niet voor in Callums lijstje.

Slimmigheidje van Callum. Het lijkt alsof hij een heel specifieke 250 GT bedoelt, maar bijna alle exemplaren waren short wheel base. Ook hier was de verlengde de uitzondering. Callum zegt dus eigenlijk: ja, al die Ferrari's 250, [krachtterm], wat mooi! Heeft iemand nog tissues? Saillante details: dit is de enige Italiaan en by far de duurste auto in het rijtje.

Euhm, ja, wij begrijpen ook niet alles. Een etch-a-sketch is kennelijk ook geschikt om auto's mee te maken. We hebben nog veel te leren.

Callum zit tegenwoordig bij Jaguar en dat merken we wel. De Mark 2 is ontegenzeglijk een prachtige auto, maar op een of andere manier wordt-ie niet geweldig goed oud. En profil is hij nog steeds nagenoeg perfect, maar de grille lijkt met het jaar Victoriaanser. Misschien komt dat wel door de S-type, die op de Mark 2 is gebaseerd, en zijn voorvader daarmee met een veel te belegen imago opzadelt.