ALLE Aston Martins in het nieuw voor 2018

We kijken reikhalzend uit naar de nieuwe DB11, maar dat is nog maar het begin van een groot modeloffensief van het Britse merk.

De aanstaande DB11 is de opvolger van de DB9 die liefst dertien jaar in productie is geweest. Een pensioengerechtigde leeftijd in autotermen en dat geldt niet alleen voor de DB9. De populaire Vantage is ondertussen ook alweer elf jaar onderdeel van de Aston-showroom. Daarom wil Aston de sportauto's de komende jaren allemaal in het nieuw steken. Voor 2018 moeten de DB9, Vantage en Vanquish een opvolger hebben.

De DB11 trapt deze verjongingskuur af. De naam DB10 was uiteraard al vergeven aan Bonds auto van de zaak, dus de DB9 skipt een nummertje. De nieuweling komt op een compleet nieuw aluminium platform te staan en daar gaan de Vantage- en Vanquish-opvolgers ook gebruik van maken. Onder de motorkap van de DB11 ligt in eerste instantie een nieuwe 5,2 liter twinturbo V12 die de oude 6.0 twaalfcilinder vervangt. Later volgt waarschijnlijk ook nog een V8 uit de voorraadkelders van Mercedes.

Na het vernieuwen van de supercar line-up gaat Aston uitbreiden. Er moeten een SUV komen, waarvan we met de DBX Concept al een voorbode zagen. Nog verder in de productagenda staat een Lagonda sedan (mogelijk opvolger van de Rapide) die de concurrentie kan aangaan met merken als Bentley en Rolls-Royce. Dankzij een riante deal van 50 miljoen pond met een Chinese investeerder werkt Aston ook aan elektrische aandrijflijn voor die twee laatstgenoemde modellen.

Het mooiste nieuws is misschien nog wel dat al die nieuwe modellen meer uit elkaar groeien. Zelfs Aston-opperbaas Andy Palmer moet toegeven dat het huidige assortiment iets te veel op een stel imperfecte klonen lijkt. "Je zou kunnen zeggen dat er niet genoeg verschil is tussen de de DB9 en de Vantage. Kopers zouden te makkelijk tussen de twee modellen kunnen twijfelen", zo concludeert Palmer.