Jaguar F-Type SVR [575 pk]: dit is hem

Schuif aan de kant, F-Type R met 550 pk, er staat een nieuwe grote oranje F-Type aan de top van de apenrots. Vol trots presenteert Jaguars skunk works-divisie zijn hevig bespoilerde über-F-Type SVR, met een top van 322 km/u. Omdat f*ck begrenzers.

Jaguar begrijpt dat achterbandjes roken leuk is, maar iemand die geen controle heeft over zijn gaspedaal zou met RWD helemaal niet van zijn plek komen. Is wel leuk, maar niet zo efficiënt. Daarom levert het de 575 pk / 700 Nm sterke SVR alleen met vierwielaandrijving, en zonder handbak (een achttraps Quickshift is standaard). Puristen kunnen voor deze beide zaken nog bij de R terecht. Zoals we steeds meer zien is de achterspoiler overigens actief; een hydraulisch systeem verstelt deze automatisch.

Over die bandjes, die zijn met 265 en 305 mm tien milimeter breder dan onder de R. De achteras heeft een elektronisch differentieel, en een systeem dat Intelligent Driveline Dynamics (IDD) control heet moet de rit van de bestuurder in goede banen leiden. Geen idee wat het precies is, maar we proberen het graag een keer uit, Jaguar.

Rij je liever open? Prima, SVR levert je een F-Type cabrio. Is met een vanafgewicht van 1.720 kg slechts 15 kilootjes zwaarder dan de coupé, en je levert een beetje topsnelheid in: de open F-Type SVR houdt het bij 314 km/u voor gezien. De sprint naar de 100 gaat in beide gevallen overigens in een nette 3,7 seconden.

Die cabrio lijkt overigens als twee druppels water op de superexclusieve Project 7 (250 exemplaren), en haalt zelfs nog 20 Nm meer draaimoment uit zijn 5.000 cc V8 Supercharged. Ik kan me voorstellen dat David Beckham en andere eigenaren niet zo heel blij zijn met deze SVR. Maar je kunt niet iedereen te vriend houden.

Jaguar Nederland zet hoog in en wil er twee ton voor hebben. De F-Type SVR Coupé is er vanaf €199.750, de convertible begint bij €206.850.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecd78e8abb83', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });