Achtung: geriatrische motorterreur Nederland neemt toe

Terwijl het motorbezit onder dertigers en veertigers afneemt, rijden Nederlandse senioren steeds meer op twee wielen. Logisch, 50-plussers zijn de enige mensen met tijd en geld voor dure hobby's.

Het CBS heeft - voordat de motorbeurs later deze week in Utrecht van start gaat - het motorfietsbezit in Nederland uitgezocht, en kwam tot de conclusie dat onze motormuispopulatie (evenredig met de algehele demografie) sterk aan het vergrijzen is.

Het totale aantal motorfietsen steeg sinds 2008 met 11,5 procent tot 652.000 begin 2015. Bijna de helft hiervan is in bezit van een 50-plusser, een stijging van ruim 50% sinds 2008. Onder 65-plussers verdubbelde het motorbezit zelfs, wat wellicht ook verklaart waarom BMW verreweg het meestverkochte motormerk in Nederland is.

Tot en met 2014 was het motorbezit bij de veertigers het hoogst, nu hebben de 50-65-jarigen de meeste motoren (73 per 1.000 inwoners). Helaas onderzocht het CBS niet hoeveel mensen in welke leeftijdsgroep een motorrijbewijs bezitten. We vermoeden namelijk dat onder dertigers en veertigers aardig wat mensen zijn die wel een A-rijbewijs hebben, maar geen brommer in de schuur hebben staan.

Voor de verkoop van hoogtoerige buikschuivers waarop je letterlijk op je polsen hangt of dit soort scheurijzers is dit een kwalijke ontwikkeling: de wat meer belegen motorrijder in Nederland beweegt zich bij voorkeur op iets voort waarmee je lekker kunt toeren, met handvatverwarming, ABS, alles. 't mot wel leuk blijven natuurlijk op gevorderde leeftijd.

Foto: Euro-motormuis Wim van de Camp wil je Hyves-vrind worden. Via het onvolprezen CDA TV.