Hon Hon Hon - Peugeot 2008 'le facelift'

Peugeot heeft 3 jaar na zijn introductie de 2008 bijgepoederd. Er werden al 500.000 van verkocht, waarmee deze Franse Tiguan een aardig succesnummer is *draait melancholisch Charles Aznavour en steekt nog een filterloze stinksigaret op*.

De designers gingen te werk avec subtilité: naast gewijzigde lampjes en een zwarte grille kreeg de 2008 meer offroadpotentieel dankzij beschermplaten. Het dak, de dakrails en klein plaatwerk werden eveneens licht aangepast.

Onder de kap is het een zuinigheids- en efficiëntiefeestje. Een niet onaanzienlijk deel van de doelgroep houdt na elke tankbeurt in Excel nauwgezet het verbruik en de running costs bij, die op de volgende verjaardag met gelijkgestemden worden vergeleken, dus voor frivoliteit of slurpblokken is in het SUV B-segment geen ruimte. 

De 3- en 4-cilinder benzine- en dieselblokken variëren in kracht van 82 tot 130 pk, met een uitstoot die tussen 90 en 114g/km ligt.

Masochisten kiezen voor de 1.2L PureTech met 82 pk en een whopping 118 Nm, die - ongelogen - de 0-100 niet in minder dan 15 seconden voor elkaar krijgt. Pgt pls. Vier man met zware bepakking er in, en dan tegen een 10% helling oprijden in het Centraal Massief, kan je lachen. Ieder ander shopt een motorisering hoger, dan kan je ook nog eens inhalen als dat nodig is.

Peugeot heeft zich veel moeite getroost het gewicht enigszins te drukken, dit varieert van 1.045 tot 1.200 kg. In deze zwaarbevochten klasse moet alles kloppen aan je auto, anders ben je af.

Mocht de kiezelweg naar uw Franse buitenhuis in de Dordogne moeilijk begaanbaar zijn, dan biedt Peugeots 'Grip Control' uitkomst. Deze is in te stellen in Standard, Snow, All-Terrain, Sand of ESP Off, voor wie Le Hooligan uit wil hangen.

Als gezegd, de 2008 verkoopt lekker, zo ook in Nederland, waar jaarlijks ongeveer 3.500-4.000 exemplaren de dealer uit rollen, en dat is niet vreemd, het is een vlotte auto, en een prima alternatief voor mensen die om welke reden dan ook geen Mokka of andere Duitse dingen lusten. Met de kleine opfrisser krijgen de nieuwverkopen vanzelfsprekend weer een boost.

Komende maand presenteert Peug zijn nieuwe 2008 in Genève, later dit jaar verschijnt hij bij le dealer. Fin.