Deze rookie pakt het laatste vrije F1-stoeltje

Rookiefeest bij Manor dit seizoen in de Formule 1. Naast de door Mercedes geparkeerde Wehrlein zal ook Rio Haryanto een stoeltje krijgen bij het team. Wie? Nou, de eerste Indonesiër ooit in de F1.

Het achterhoedeteam steekt dus definitief zijn middelvinger op naar Will Stevens en Alexander Rossi die vorig jaar voor het team uitkwamen. Die twee waren ook nog in strijd voor het laatste zitje van het jaar, maar uiteindelijk won de nieuweling de stoelendans. De 23-jarige Haryanto wordt hiermee de eerste Formule 1-coureur ooit uit Indonesië.

De Aziaat heeft uiteraard zijn sporen al verdiend in andere raceklassen. Zo won hij vorig jaar drie races in de GP2 en eindigde hij daar vierde in het kampioenschap. Ook de banden met Manor waren er al door het testwerk dat hij voor het team heeft gedaan.

De rijderskeuze van Manor past opvallend goed bij het plan van F1-fossiel Bernie Ecclestone om de sport in nieuwe markten te promoten. Indonesië bevat 250 miljoenen potentiële fans die nu iemand krijgen om voor te juichen. Iets dat Bernie ongetwijfeld erg tevreden stelt. Zou hij dan toch achter de deal zitten? Manor en Haryanto zullen het nooit toegeven, maar het zou ons niets verbazen.