Nee, de Jaguar F-Type SVR is niet de snelste Jag ooit

De PR-mensen van Jag brengen het slim: de nieuwe SVR is "de snelste F-type ooit". Dat klopt, maar het is niet de snelste Jaguar ooit gemaakt.

Volgens de PR-afdeling is de SVR ook "de snelste en krachtigste in serie geproduceerde Jaguar ooit". Wederom een slimmigheidje. Zal 'm wel zitten in het 'seriegeproduceerde'. Flauw of niet, het werkt wel, want we krijgen dus dit soort koppen te zien. Lekkere superlatievenporno.

Mooi, nu we dat gehad hebben, kunnen we het hebben over de Jaguar XJ220, die écht de snelste was. De XJ220 uit 1992 was als een kind dat zeer gewenst werd verwekt, maar ter wereld kwam in een gezin waar papa verdwenen was vanwege een cursus amateurgynaecologie bij mama's zus. Het orderboek stond eind jaren tachtig helemaal vol en de vooruitzichten waren geweldig. Helaas moest Jaguar uiteindelijk toegeven dat er geen immense V12, maar een zescilinder uit een boodschappenwagentje in kwam te liggen. Ondertussen sloeg ook de recessie van de vroege jaren negentig toe, waardoor de yuppies die niet al waren vermoord door hun 911 turbo, het wat zuiniger aandeden.

Doodzonde, want de XJ220 was tot 1994 de snelste auto ter wereld en haalde op de Ring van Nardo 342 kilometer per uur. Dat is wel wat anders dan de 332 van de coupé-SVR. Ook moet dit achterlijk brede beest uitstekend rijden, want tussen 1992 en 2000 was er geen productieauto - ook de McLaren F1 niet - die rondetijd op de Nürburgring (7:46.36) kon verbeteren. Vreemd eigenlijk, dat de XJ220 nu het stiefkind van Jag is geworden.