Opbrengst Aston Martin DB10 overtreft alle verwachtingen

Gisteravond werd de enige ooit beschikbare Aston Martin DB10 geveild. Het ontbreken van een straattoelating werd meer dan gecompenseerd door zijn exclusiviteit, zijn nieuwe baasje tikte er zonder blikken of blozen 't dubbele van de schatting voor af.

De DB10 werd speciaal voor de meest recente James Bond-film (en de laatste van Daniel Craig?) SPECTRE gemaakt, op basis van een V8 Vantage met handgeschakelde zesbak. Deze auto is tevens de reden dat de opvolger van de DB9 - Aston Martins nieuwste Grand Turismo voor het gepeupel - de badge DB11 draagt.

Er werden 10 exemplaren gemaakt, 8 werden tijdens de productie kapotstuk gereden, of waren danig misvormd dat alleen de pers nog soelaas bood om de DB10's uit hun lijden te verlossen. Het exemplaar dat gisteren geveild werd is nummer 10/10, en de enige DB10 die ooit te koop zal zijn. De koper krijgt - naast een handtekening van Daniel Craig - onder andere een coole schietstoel-knop op zijn versnellingspook, maar we gokken dat het indrukken hiervan net zoveel doet als het knopje van de uitlaat-vlammenwerpers.

Gisteravond ging de DB10 bij veilinghuis Christie's onder de hamer, dat vooraf schatte 1-1,5 miljoen GBP te krijgen. Het werd - inclusief premies - 2.434.500 GBP (€3.135.000). Dit bedrag is ongeveer gelijk aan de aanschafprijs van een (eveneens niet-straatlegale) Aston Martin Vulcan, maar daar zijn er meer van. Het op een-na-duurste item van de veiling, het skeletpak dat Bond in de openingsscene in Mexico-Stad draagt, leverde maar liefst €125.000 (98.000 GBP) op.

De opbrengst van de veiling gaat naar Artsen zonder Grenzen.