Monster! Elektrische hypercar doet 0-300 in 14 seconden

Hello sexy! Deze Rimac Concept_One heeft 1.088 elektro-peekaas, en zit sneller op de 300 dan een LaFerrari of een Porsche 918. Het Kroatische bedrijf hierachter was eerder verantwoordelijk voor het accupack in de Koenigsegg Regera.

Mocht de naam Rimac je bekend voorkomen: kan kloppen. Oprichter Mate Rimac lanceerde een paar jaar geleden al de Concept_one, waarvan dit een productieversie is. Die nog steeds Concept_one heet. Maar goed. 

De compacte sportwagen (hij meet in de lengte nog geen 4,2 meter) is geen lichtgewicht, het ding weegt een forse 1.850 kg. Batterijen zijn nou eenmaal zwaar. Het maximumkoppel bedraagt 1.600 Nm (all the way beschikbaar tussen 0 en 6.500 tpm), en de topsnelheid bedraagt 355 km/u. Met zulke snelheden trek je het 82kWh-accupakket wel in een mum van tijd leeg, maar dat is van secundair belang.

Overigens wordt het maximumkoppel aan de wielen gemeten, in plaats van aan de motor (een truc die Audi ook al eens met de R8 e-tron uithaalde). In werkelijkheid ligt het aantal beschikbare Newtonmeters dus een flink stuk lager.

De kracht is afkomstig van vier elektromotoren, ondersteund door 4 versnellingsbakken, die allemaal hun eigen wiel aansturen. Op deze manier is een uitgekiend torque vectoring systeem mogelijk. Overigens bevinden ze zich niet in het wiel, maar op de as.

De Concept_One zet de volgende sprinttijden neer:

0-100 km/h in 2,6 s

0-200 km/h in 6,2 s

0-300 km/h in 14,2 s

In de 20" wielen weven geventileerde keramische schijven met een diameter van 390/380 mm, en als je van het gas gaat kan je tot 400 kW regenereren. Ter vergelijking: bij een Tesla Model S is dit 60 kW.

Dan de meer nutteloze specs: er zitten meer dan 500 sensoren in de auto, de auto heeft een 4G-hotspot, en het accupakket bestaat uit 8.450 batterijcellen.

Echt veel gaat Rimac niet verdienen aan deze Concept_one, want van dit 'productiemodel' worden slechts 8 exemplaren gemaakt. Da's nog minder dan Mercedes-Benz aan SLS AMG Electric Drives heeft geproduceerd. 

Rimac toont de nieuwe en verbeterde Concept_one in Genève. Prijs en datum van uitlevering is nog onbekend.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5deb3fe309aba', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });