F1 gaat knock-out in de kwalificatie

De kwalificatieprocedure van de Formule 1 gaat voor het komende seizoen volledig op de schop. De FIA heeft bevestigd dat er per direct een knock-outsysteem wordt geïntroduceerd.

De sessie op de zaterdag blijft uit drie delen bestaan. Het eerste deel (Q1) duurt zestien minuten. Na zeven minuten valt de langzaamste coureur af en daarna valt elke 90 seconden de racer af die op dat moment onder aan het lijstje met rondetijden bungelt. In totaal nemen we zo van zeven rijders afscheid in Q1.

In Q2 volgt hetzelfde verhaal, alleen duurt deze sessie slechts vijftien minuten en begint het afvallen al na zes minuten. De snelle rekenaars hebben al uitgevonden dat er dan nog acht coureurs over zijn voor het laatste onderdeel.

De finale van de kwalificatie duurt veertien minuten en het knock-outsysteem gaat na vijf minuten in werking. Iedere anderhalve minuut valt er een coureur af tot er één auto overblijft. Dit betekent in theorie dat er in de laatste negentig seconden twee racers overblijven die strijden om de eerste plaats.

Deze nieuwe kwalificatiemethode gaat als gezegd meteen in, dus vanaf Melbourne barst de strijd op zaterdag al los. Dan zullen we zien of FIA een briljant idee heeft uitgepoept of dat dit wederom een natte scheet is die de spanning weer in de F1 probeert te forceren.