DS e-Tense: waardig opvolger van de Vision GT

Na enkele zaaddodende Hybrid Air-concepten en een Mehari-throwback werd het voor de designers uit de Citroën-stal hoog tijd weer met iets flegmatieks te komen. De Fransen bewijzen het ontwerpen nog steeds in de vingers te hebben met deze DS e-Tense.

In 2008 lanceerde Citroën de adembenemende GT by Citroën, stamvader van alle Vision GT-modellen die tegenwoordig voor de Gran Turismo-gamereeks worden gemaakt. Deze heerlijke scherpe concept heeft nu een spirituele opvolger gekregen in de vorm van de e-Tense, een elektrische studie van luxe-spin off DS die net als de GT zonder binnenspiegel komt, want: een achterruit ontbreekt.

De e-Tense heeft de lengte van een D-segmenter (4,75 m), en is met 2,08 meter moeilijk breed. Een ongeschreven wet van spotiviteit dicteert: hoe breder en lager je auto, hoe bruter je deze kunt lijnen. Dat DS bij het designen van het front goed naar Lexus heeft gekeken vergeven we ze.

Net zoals bijvoorbeeld McLaren’s creaties bestaat Citroëns  DS’ elektroding in de kern uit een volledig carbon monocoque, en om de sportiviteit te onderstrepen rolt deze strakke Fransoos op Michelin Pilot Supersports van 245/35 ZR 20 en 305 /30 ZR 20. Nagenoeg dezelfde bandenmaten als de F-Type SVR.

Ondanks het gewicht van 1,8 ton (evenveel als de elektrobom van Rimac) maar dankzij 402 elektrische pk’s en 516 Nm sleurt de e-Tense je in 4,5 seconden naar de 100, met een theoretisch bereik van 310-360 km. Hoeveel kWh aan batterijsap de Franse tweezitter hiervoor nodig heeft verklapt DS niet, we gokken ongeveer 50.

Als extraatje zit er een speciaal klokje van BRM bij de e-Tense, die je ook in de middenconsole kwijt kunt, en voor de audiofiel: het concept heeft 9 hi-fi Focal Utopia luidsprekers. Met het interieur waren de DS-designers naar eigen zeggen 800 uur zoet, wat zich in Frankrijk doorgaans laat terugvertalen naar 20 uur werk en 780 uur staken/lunchen/eerder naar huis gaan.

In de e-Tense zitten diverse historische verwijzingen, zoals de in het dak geïntegreerde knippers (of pinkers, voor onze Belgische lezers), afgeleid van de DS 1955. Daarnaast bevlekt DS’ designafdeling zichzelf maximaal over zijn LED-gebruik, met bloemrijke krachttermen vol verwijzingen naar de modewereld. En geef toe: je kijkt o zo zuur naar hun haute couture.

Let verder goed op de full-LED achterlichten: deze gaan we in de toekomst op DS-productiemodellen zien.