Verfrissend, een nieuwe Fiat zonder 500-badge

Het was na alle 500'jes en hun L/X/Living-derivaten lang wachten tot Fiat eindelijk eens iets anders dan een zoveelste 500 uit zijn fabriek ging braken, maar we komen er. De Tipo-naam werd afgestoft, en breidt zich rap uit tot een hele familie.

Wat hebben Toyota's nieuwe C-HR Crossover en de Fiat Tipo gemeen?  De locatie waar ze gebouwd worden. Het zijn namelijk allebei auto's van Türkse makelij. De Tipo, in november door de marketingafdeling nog met 'Born to be a sedan' aangezwengeld, heeft inmiddels hatchback- en stationwagongezelschap gekregen. De Italiaanse Mehmet en Murat moeten de volumekoper in het C-segment over de streep gaan trekken.

De sedan deed dit al met een 1.4 16v Fire 95 pk of een 1.6 16v E.torQ 110 pk benzinemotor (benzine), danwel een 1.3/1.6 MultiJet II met 95/120 pk (diesel), krachtbronnen die de hatch en estate ook krijgen. Daarnaast krijgen de niet-sedans ook beschikking over een een 1.4 MultiAir met 120 pk. Schakelen kan met een manuele vijf- of zesbak of een zestraps automaat.