VW gaat van Great Gatsby naar Hollandse verjaardag

Volkswagen was ooit 's werelds grootste autobouwer en deed in Genève altijd zijn uiterste best om te bewijzen dat opulentie een deugd is. Maar van epische feesten voor 1500 man, is Volkswagen afgeschaald naar de ondraaglijke saaiheid van het bestaan.

Wij hoeven u niet te vertellen waarom het machtige Volkswagen-concern een toontje lager zingt. Wij schrijven erover zoals de genodigden op de receptie aan de vooravond van de autoshow erover zwijgen. Wat ooit een feest was voor honderden en honderden mensen, waar cocktails de standaard waren en waar zelfs Winterkorn er een ongemeend lachje wist uit te persen, dat feest is voorbij. Komt hopelijk nog eens terug. Want wat er voor in de plaats komt is de serieuze Duitser op zijn best, dus feeststemming op zijn slechtst. 

De chief digital officer (nee, zouden wij ook niet uitnodigen om te komen eten) houdt een praatje over de toekomst van parkeren. Are you fucking kidding us?! Over parkeren? Werkelijk, al zou Volkswagen verantwoordelijk zijn voor het totale kolonialisme én alle honger in de wereld, dan nog zien wij weinig reden om VW's kerfstok dat beetje afzichtelijker te maken en nietsvermoedende autoliefhebbers af te slachten door saaiheid.

Wij interesseren ons niet voor parkeren, wij interesseren ons - ongetwijfeld net als de Volkswagen-gasten die vooral kwamen voor cocktails die tot hun schrik mariakaakjes waren geworden - niet voor parkeerplaatsen die parken zullen worden. Of voor de geweldige rol die de zelfrijdende auto zal spelen bij de wederkomst van de Heer. Ga gewoon weg. Geef die arme mensen hun brood, spelen en een overmaat aan drank.

Het laatste wat je moet doen is de grafstemming binnen je bedrijf naar de buitenwereld uitstralen. Toch doet VW dat. En afgaand op de signalen lijkt zelfmoord voor velen een heel redelijke optie. Onzin, dus drink er nog een.