Verhip! Baas Rolls-Royce komt spieken bij Bentley

Hoog bezoek bij Bentley vandaag: CEO Thorsten Müller-Otvös van Rolls-Royce (links) kwam hoogstpersoonlijk de afwerking van Bentley's 6,5 meter lange Mulsanne Grand Walvis by Mulliner checken. En wat hij zag beviel hem.

Bentley heeft een aantal serieus lange apparaten op zijn stand staan, na de onthulling van de Mulsanne facelift, en diens extra lange EWB-broertje. Deze slagschepen verbleken echter bij wat er enigszins verdekt een ruimte verderop staat: een one-off Mulsanne die compleet naar wens van een zeer vermogende klant gemaakt is.

De 5,5 meter lange Mulsanne werd met een volle meter opgerekt, en het dak werd 78 mm opgehoogd. Hiermee heeft het slagschip uit Crewe de proporties van een Mercedes-Maybach Pullman.  Achterin vinden we vier zetels die naar elkaar toe gericht zijn. Bentley vertelde ons dat dit two-tone gevaarte 3.050 kg weegt, wat eigenlijk nog enigszins meevalt. Maar er zit dan ook geen bepantsering op, zoals bij de S600 Guard.

Omdat het een klantexemplaar is, wordt de pers uit het interieur geweerd, maar na een paar flinke steekpenningen en de belofte van een wilde nacht met het Rimac-meisje (deze of die) mochten we toch even plaats nemen. En sakkerloot, wat een weelde, serieus indrukwekkend. De foto's spreken voor zich.

Dit was overigens nadat de baas van Rolls-Royce bij zijn Black Editions was weggelopen om even poolshoogte te nemen bij voormalig broer en huidige concurrent Bentley. Moet kunnen, CEO's die de concurrentie checken is schering en inslag op autobeurzen. We geloven dat hij gecharmeerd was van het decadente schouwspel, dus kijk niet raar op als er volgend jaar ineens een met een meter verlengde Phantom op de Rolls-Royce-stand staat.

Bentley heeft grootse plannen met Mulliner, zo vertelde de leider van het Grand Limousine-project ons. Naast een intensievere bemoeienis met ultra-luxe opties in het interieur van bestaande Bentleys wil het traditiebedrijf zich meer gaan manifesteren in het op maat maken van auto's, zoals deze Mulsanne. Het gaat in feite dus terug naar zijn wortels, een eeuw geleden deed Mulliner niets anders dan auto's van een klantspecifieke carrosserie voorzien.