Paal voor je kop: F1 met bescherm-ufo is hier

Kimi Räikkönen heeft vandaag met een halo om zijn hoofd gereden. Niet omdat hij heilig is verklaard vanwege zijn briljant droge opmerkingen, maar omdat de Fin het nieuwste veiligheidssnufje van de sport mocht testen.

Mocht je de illusie willen houden dat F1-racers altijd open blijven, klik dan even weg. Open auto's zijn gevaarlijk, coureurs gaan er kapotdeaud aan en bloed aan de pitsmuur is slecht voor de kijkcijfers. Eindconclusie: de auto moet dicht.

Om te zorgen dat ook bij zware crashes hoofd en lichaam van een coureur niet gescheiden raken of de hersenen iets te fanatiek door de schedel klotsen, is de halo bedacht. Dit bestaat uit een beugel boven het hoofd van de bestuurder die op drie plaatsen met het bodywork voor en schuin achter de coureur is verbonden.

Het verbindingsstuk staat dus precies voor de neus van de coureur. Lijkt ons best lastig racen met zo'n dikke staaf in je beeld, maar de F1 ziet het probleem niet. Het door Mercedes bedachte systeem is daarom op een Ferrari geplakt en Kimi mocht het vandaag testen. Mocht alles goed gaan dan zitten vanaf volgend jaar alle rijders opgesloten in het buizenstelsel. Beroepshuilerd Nico Rosberg is in ieder geval voor.