Een Fiat 124 als coupé, is dat een goed idee?

Het is al niet makkelijk om een geslaagde compacte cabrio te ontwerpen, maar weinig dingen zijn zo moeilijk als die body omwerken tot een geslaagde coupé.

Misschien heeft u er nooit bij stilgestaan, maar Mazda heeft van de MX5 nooit op grote schaal een coupéversie op de markt gebracht. Dat zegt iets. De succesvolste cabrio aller tijden bestaat - op een kleine oplage NB coupés na - alleen maar als onthoofde variant. Daar hebben wij een theorie over.

Wie een compacte cabrio wil maken, heeft een fantastisch voorbeeld en slaat zijn plaatwerk op het aambeeld van perfectie dat de eerste serie Alfa Romeo Spider is. Volg je het recept dat Alfa Romeo ooit opstelde, dan kan het haast niet fout gaan. Daarom is de nieuwe Fiat 124 ook best een aardig uitziende auto. Op dezelfde manier dat een traditionalistisch gebouwde Vinexwijk er ook best aardig uitziet. Het zal nooit Georgian architecture worden, maar het is zeker mooi en doet niet zijn best om modernistisch te pissen over alles wat smaak en stijl is.

Maar een coupé maken van een kleine cabrio is veel moeilijker. Kijk bijvoorbeeld naar BMW Z3 coupé. Dat is als een mooie vrouw met hele grote handen. Er klopt iets niet. Er is dan ook geen oermodel dat de ultieme Europese bedekte sportwagen definieert. Dat zie je direct aan deze Fiat die, hoewel mooi, nog sterker dan zijn cabrio-variant op een Amerikaanse sportwagen lijkt. En als je het toch in die richting zoekt, koop dan de Ford Mustang coupé.

Impressies via Theophilus Chin