Huh? Viaplay neemt SBS9 over 

Je leest het goed, streamingsdienst Viaplay gaat de TV-wereld in. Via een bijzondere deal met Talpa krijgen de Zweden een eigen zender, compleet met F1 Grand Prix!

Huh? Viaplay neemt SBS9 over 

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Helemaal als -ie op het punt staat een uitzendrechtendeal ter waarde van 300 miljoen euro dreigt te verliezen. Neem bijvoorbeeld Zweedse streamingsdienst Viaplay.

Het bedrijf nam in 2021 voor dat gigantische bedrag de Nederlandse F1-rechten over, maar is door enorme zakelijke en financiële tegenvallers inmiddels een makkelijke prooi geworden voor aartsrivaal VodafoneZiggo.

In een poging relevant te blijven sloot Viaplay vorig jaar een eigenaardige deal met de concurrentie door F1 TV Pro aan te bieden. Na drie races volgt in 2024 een vergelijkbare noodgreep.

Viaplay TV

Na F1 TV Pro heeft Viaplay namelijk besloten het bed te gaan delen met TV-aanbieder Talpa Network. Vanaf 5 april stapt de streamingsdienst in de wereld van de TV met een opvallende overname van Talpa's vrouwenzender SBS9.

Dat betekent dat je vanaf dit weekend gewoon via de buis toegang hebt tot alle content van Viaplay, inclusief de Bundesliga, Premier League, PDC Darts én de Formule 1.

F1 met vertraging

Dat betekent uiteraard niet dat je zondagochtend meteen live van de derde overwinning van Max van dit seizoen kan gaan genieten.

Het klakkeloos overnemen van de uitzendingen zou de betaalde app immers buitenspel zetten. Viaplay TV houdt het daarom op een live-uitzending van de tweede vrije training.

De derde vrije training wordt vervolgens vrolijk overgeslagen, waarna het tijd is voor de kwalificatie. Let wel: dat is pas om 13:00 op zaterdagmiddag, vijf uur na de live-uitzending.

Hetzelfde geldt voor de Grand Prix, die zes uur na de live-uitzending op de buis geslingerd wordt. Lekker als je uit wil slapen, maar alleen als je alle media een paar uur lang kunt negeren.

Maar waarom dan?

De sprong van streaming naar TV is nogal een vreemde voor Viaplay. Uit het persbericht valt dan ook niet echt een duidelijke redenatie te halen over het hoe en waarom van de deal. Afgezien van één zinnetje: het gezamenlijke doel van Viaplay en Talpa zou namelijk zijn om het sportaanbod van Viaplay in de nabije toekomst te gaan vergroten.

Viaplay wordt in de deal dus duidelijk ondersteund door Talpa. Bovendien lijkt het Zweedse concern via deze weg een alternatief te vinden voor de Formule 1, wat het gerucht dat Ziggo de rechten bemachtigd heeft lijkt te versterken. De tijd zal het leren of de ongewone strategie zich uit zal betalen.

Formule 1
  • NL Beeld / Heukers Media, NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Patrick van Emst