Nog een keertje dan: Toto Wolff haalt uit naar Michael Masi om Abu Dhabi 2021 

Sommige gewoontes zijn nu eenmaal erg moeilijk om af te leren. Jaren na de seizoensfinale van 2021 haalt Mercedes-opperhoofd Toto Wolff echter nog een keertje keihard uit naar voormalige wedstrijdleider Michael Masi.

Nog een keertje dan: Toto Wolff haalt uit naar Michael Masi om Abu Dhabi 2021 

Het is inmiddels al 843 dagen sinds Max Verstappen met een puike inhaalactie op de laatste ronde zijn eerste wereldtitel won in Abu Dhabi. Of anders gezegd: sinds de achtste wereldtitel van Sir Lewis Hamilton op volledig onrechtmatige manier afgepakt werd door wedstrijdleider Michael Masi en de FIA.

Het is maar net aan welke kant van het debat je staat. De neutrale kijker is de saga na twee seizoenen Verstappen-dominantie al bijna vergeten, maar dat geldt uiteraard niet voor één van de meest prominente hoofdrolspelers. Mercedes-chef Toto Wolff heeft immers vrijwel elke kans aangegrepen om het trauma van AD21 weer naar voren te halen. Recent hield hij zich echter wijselijk stil.

Pathologische egomaan

Tegenover Wall Street Journal-journalisten Joshua Robinson en Jonathan Clegg liet Toto zich echter weer even gaan. Het duo interviewde de ervaren teambaas voor het boek The Formula. Uiteraard kwamen Abu Dhabi '21 en meneer Masi ook aan bod.

Wolff liet merken nog altijd niet bekoeld te zijn bijna drie jaar na de affaire. Bovendien leverde hij meteen een psychologische diagnose van zijn Australische boeman:

"Wanneer ik eraan terugdenk, is het heel oneerlijk wat er gebeurd is met Lewis en het team op die dag. Dat individu volgde de regels niet en liet het allemaal gebeuren. Hij is een totaal onbelangrijk persoon: hij woont aan de andere kant vaan de wereld en niemand is geïnteresseerd in hem. Hij was echt een pathologische egomaan."

Drama en glorie

Robinson en Clegg gooide Wolff nog even voor de voeten dat de beruchte race een van de hoogst aangeschreven in de geschiedenis van de Formule 1 is. Dat verbaasde Toto eigenlijk helemaal niets. Mensen zijn immers dol op het drama van een achtvoudig(!) wereldkampioen die zijn titel verliest:

"Het is drama en glorie. Dat maakt de sport zo onweerstaanbaar. Iedereen zag het drama dat een achtvoudig wereldkampioen...ze pakten de titel van hem af. Ik had het liever anders zien eindigen, maar het is niet te ontkennen dat de race zijn sporen achtergelaten heeft op de geschiedenis."

Vanwege de productietijd van het boek zijn de pittige quotes van Toto uiteraard met de nodige vertraging aangekomen. Toch zal het schijnbaar eindeloze debat over de seizoensfinale van 2021 naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe impuls gaan krijgen. Het einde is helaas nog lang niet in zicht...

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press