Ghe. Tesla-eigenaar krijgt boete wegens te hoge uitstoot

Geen verbrandingsmotor in je auto hebben, maar toch aangeslagen worden omdat je CO2-uitstoot te hoog is. Dat klinkt meer dan paradoxaal, maar is de harde realiteit voor een Singaporees met een Tesla Model S. How can this?

Het antwoord op bovenstaande vraag laat zich raden. Er zijn twee methoden om de uitstoot van voertuigen met een alternatieve energiebron te berekenen: sec wat het voertuig uitstoot in de kilometers die het maakt (in het geval van een EV is dit 0 g/km) of een berekening waarin je ook de milieubelasting bij de productie van de gebruikte componenten en 'brandstof' meeneemt. De laatste is veel eerlijker, maar je krijgt er ook moeilijker de vinger achter. Bijvoorbeeld: een auto die op aardgas rijdt kan groengas tanken, of conventioneel aardgas. In beide gevallen kom je tot een andere uitstoot. Bij elektriciteit is het net zo: een Wattuur (Wh) stroom uit een kolencentrale heeft een veel grotere carbon footprint dan een Wh uit een windmolen.

In Singapore zijn ze kennelijk van de vieze stroom, want de Land Transport Authority (LTA) van de stadstaat sloeg een Model S-eigenaar aan voor een CO2-uitstoot van 222 g/km, waarmee hij in een schaal van bijzonder vieze auto's valt. Hierbij luidt de berekening dat elektriciteit goed is voor een uitstoot van 0,5 g CO2/Wh.

Om deze CO2-waarde in perspectief te plaatsen: een BMW 650i (een bijna 2 ton zware dikcoupé met dito V8) noteert 199 gr/km.

Laten we die cijfers eens kraken. De LTA gaat er van uit dat een Model S gemiddeld 444Wh/km verbruikt. Dat lijkt extreem, en dat is het ook. Volgens de NEDC-norm zit je met een Model S P85 op 169 Wh/km, maar de NEDC-norm zuigt luipaardballen, en dat weten we allemaal. Tesla zelf zit op 185 Wh/km, nog steeds erg laag, maar haalbaar. Ondergetekende noteerde na een paar duizend kilometer met een P85 een gemiddeld verbruik van 211 Wh/km, 250 Wh is normaal als je gewoon 120-130 met het verkeer meerijdt, en als je de 400 Wh/km wilt aantikken, dan moet je constant 160 tot 180 km/u rijden.

De LTA zegt tot het normverbruik gekomen te zijn door toepassing van 'tests performed under United Nations Economic Commission for Europe standards'. Dat lijkt de oplossing voor onze scheve testresultaten, of misschien dat deze toch iets te veel naar de andere kant doorslaat. Het ironische van het hele verhaal is dat de eigenaar geruime tijd probeerde een subsidie voor zijn schone Tesla los te peuteren, en uiteindelijk een dikke naheffing van zo'n 10.000 euro (15.000 SGD) in zijn postvak kreeg. (Channel News Asia, via Jalopnik)

Inmiddels heeft ook Tesla-baas Elon Musk (a.k.a Young Elon) gereageerd op een shoutout die hij kreeg via Twitter. Kort samengevat: I'm on the motherfucker. Ok, dan chillen wij uit.