Waarom plofkrakers altijd een Audi kiezen

In het Duitse Meppen heeft vannacht een Audi RS4 na een plofkraak een boom gekopt. Eén inzittende verruilde hierbij het tijdelijke voor het eeuwige, en bevindt zich nu in de grote Shishalounge in de lucht, een andere raakte zwaargewond.

Mocht u bij bovenstaande een déjà vu krijgen, dat klopt: slechts een maandje geleden raakte er eveneens een RS4-vluchtauto met drie Nederlandse kansenparels uit Utrecht van de weg, waarbij de bodycount op twee uitkwam. Dit was 2 uurtjes zuidelijker, even over de grens bij Venlo (Meppen ligt ter hoogte van Emmen). De ontsnappers van gisteren bezegelden hun lot toen ze tegen een vrachtwagen reden, en vervolgens een boom in caramboleerden.

Dit vertelt ons twee dingen: het werkterrein van de crimineeltjes verwijdert zich steeds verder van de Randstad, en vertoont (ongetwijfeld na een gedegen risico-analyse) een Drang nach dem Osten,  en de Audi RS4 blijft nog steeds het wapen van keuze voor ov-plegende Tony Montana-wannabe's.

Update - volgens nieuwe berichten was er nog een derde inzittende op de achterbank (de bijrijder kwam om en de bestuurder moest uit de Audi geknipt worden), die na de crash gevlucht is, en hevig bloedend een taxi heeft proberen te nemen. De taxichauffeur heeft hem vervolgens gesnitcht bij de politie.

Een Audi RS4 (liefst een Avant) is en blijft torenhoog favoriet voor plofkrakers, woningovervallers, en ander gespuis. Een belangrijke reden hiervoor is dat een RS4 veel ruimte heeft, met permanente quattro-vierwielaandrijving redelijk fool proof is, en flinke verkoopcijfers heeft genoteerd voor een auto met een dergelijk vermogen. Bij zijn introductie (als B5) was de RS4 al goed voor 380 pk en 440 Nm, courtesy of een 2,7 liter V6 biturbo. Met andere woorden: hiermee ga je heel gemakkelijk heel hard. Het model dat hier gebruikt is lijkt overigens een B7 te zijn, de tweede generatie (ter informatie: later dit jaar verwachten we met de B9 de vierde generatie RS4).

De vraag is echter: waarom nemen de krakers altijd zo'n opvallende RS4, en niet -als het dan toch een Audi moet zijn- een S4, die veel meer in het straatbeeld opgaat? Waarschijnlijk omdat de auto's op een gegeven moment worden gestolen, en daarna (voorzien van gestolen kentekenplaten) worden 'weggezet', totdat er een klus gedaan wordt. Hierna wordt de auto bij high-profile klussen in brand gestoken (standaard wordt er een jerrycan benzine en een lichtkogel in de kofferbak gelegd), of weggezet en hergebruikt. Dit laatste was het geval bij de RS4 B5 die in de Staatsliedenbuurt-liquidaties werd gebruikt - de in Beverwijk gestolen Audi was voor twee eerdere klussen ingezet, en moest eigenlijk na de dubbele moordpartij in vlammen opgaan, wat voorkomen werd.

De laatste jaren zijn er steeds meer alternatieven voor een Audi RS4 gekomen. We noemen een BMW 335i/d Touring met xDrive, een Mercedes C400 Estate, of een dik gemotoriseerde X5. Allemaal goed voor zo'n 300 pk, en ruim voldoende koppel. Wat dieven bij deze auto's afschrikt, is dat ze veel moderner zijn, en dus ook een stuk moeilijker te ontvreemden. Maar aan de andere kant: welke RS4-eigenaar plaatst er niet op zijn minst een GPS-tracker in zijn auto?

Het voor één van de braka boys noodlottige ongeval betekent dat er ergens in Nederland vanavond iemand niet aan de tajine-dis aanschuift, maar laten we vooral niet zo naief zijn om te denken dat het een impact heeft op plofkraakactiviteiten. Een heel leger aan Lil' Montana's staat al te popelen om een hele meneer te worden in het criminele circuit. De levensstijl vol geld, drank, en vrouwen is té aanlokkelijk, zeker als je van jongs af aan je kamer hebt moeten delen met je broertje(s).

Bovenstaande wordt nog eens onderstreept door het feit dat deze opgeblazen geldautomaat de achttiende (!) in de regio is sinds de zomer van 2015.