Fail: wegbeheerder moet gloednieuwe A4 aanpassen

Kent u de verbreding van de A4 tussen Burgerveen en Leiden? Kost €410.000.000 voor 6 kilometer, maar dan heb je ook niks. Nadat in maart 2015 de werkzaamheden werden afgerond, moet de schop opnieuw de grond in, om wat 'oneffenheden' glad te strijken.

Het belangrijkste wapenfeit in deze flessenhals was een verbreding van 2x2 naar 2x3 rijstroken, waarmee met name opstoppingen bij het Ringvaartaquaduct en bij Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude-Rijndijk werden verlicht. Het liep een  beetje in de papieren (PDF) omdat de weg bij Leiden en Leiderdorp pal langs de woonhuizen loopt, en dus verdiept is aangelegd. 

Tot zover de theorie, dan nu de praktijk: weggebruikers noemden de nieuwe aanpak te zot voor woorden. In haar ondoorgrondelijke wijsheid gaf Rijkswaterstaat de afslag naar Alphen-Leiden net zoveel rijstroken als één van de drukst bereden punten in het Nederlandse wegennet, waarmee de facto een nieuwe bottleneck is gecreëerd. De parallelbaan met de afslag richting Alphen/Leiden (N11/N206) heeft nog een extra baantje richting de A4, maar het leek de wegbeheerder een slecht idee om dit duidelijk aan te geven. De weggebruiker moet nog even 'wennen' aan de nieuwe situatie was het devies, en tevens de verklaring voor de enorme filetoename.

De grootste grap van het geheel is dat de files al flink waren teruggedrongen tot de 'verbeteringen' werden doorgevoerd, en sindsdien staat de A4 weer in de Nederlandse file-top10. 

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu schrijft daarom vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat er na een jaar aankijken hoe Jan en Alleman door het wisselen van rijstrook kop-staart botste toch maar eens actie wordt ondernomen. De borden en de markering op de weg worden aangepast, zodat de weggebruiker meer informatie krijgt. Ook verschuiven de strepen op de hoofdrijbaan richting Den Haag, waardoor er eindelijk wat meer capaciteit wordt gereserveerd voor de verkeersslagader, ten koste van het verkeer richting de N-wegen.

Wat de hersteloperatie gaat kosten is nog niet duidelijk, maar 't is belastinggeld, dus dat maakt niet zo veel uit.