Mercedes stript glans verder van AMG met deze E43

Een zescilinder AMG E-Klasse met ECO-modus, motor-ontkoppelfunctie, en luchtvering. De nietsontziende AMG-sloopkogel beukt in rap tempo alle heilige huisjes tegen de vlakte.

Mercedes-AMG verwijdert zich verder van zijn core-business, en breidt zijn 43-lijn verder uit. Na de SLC43 en de C43, breidt de milde AMG-lijn zich nu een segment hoger uit, naar de nieuwe E-Klasse.

Dankzij een verhoogde druk in de turbochargers - die nu op 1,1 bar werken - levert de E43 401 pk, tegenover 367 pk in de SLC en C43. Dit is vrij logisch, de E63 had ook flink meer pk's dan de C63, en bovendien heeft de E400 al 333 paarden, dus dan was het gat wel erg klein. Het maximumkoppel ligt marginaal hoger dan bij de broertjes uit de C-lijn, namelijk op 520 vs 500 Nm.

Zoals je mag verwachten van een sedan met meer dan 400 pk en standaard 4MATIC  zijn de prestaties van deze E-Klasse allrounder hemels: 0-100 in 4,6 seconden, rappe tussenacceleraties dankzij een automatische 9-bak die in de standen Sport/Sport+ vlotter door zijn versnellingen tikt, en een pretbederver die zoals gebruikelijk bij 250 km/u de voortdenderende Teutoonse furie een halt toeroept.

Aangezien de krachtige E43 een DIN-gewicht van 1.765 kg heeft zijn er serieuze ho-ijzers nodig: intern geventileerde en aan de voorzijde geperforeerde 360 mm schijven klaren de klus wanneer een babyboomer besluit zijn Scénic met 110 naar links te knallen terwijl u net lekker op stoom bent. En geloof ons, dat gaat zeker gebeuren. 

De Mercedes-AMG E43, het alcoholvrije biertje / de light-pizza onder de AMG's, beleeft zijn introductie aan het eind van deze maand op de New York Autoshow, vanaf september staat hij bij de dealer. Een bijzonder dikke E-Klasse, dat zeker, maar zie je Badr Hari al in een E43 rijden? Nee, want Badr rijdt E63.

Gelukkig voor de puristen gaat deze er ook gewoon komen, net als de AMG GT R, de 570 pk sterke hardcore-variant van de GT, die we in juni te zien krijgen.