Daar lijkt het namelijk op in Amerika en dat is natuurlijk ons voorland. Bedrijven worden daar (deels) aangeslagen voor de emissies die hun forenzende werknemers uitstoten. Dus is het zaak die emissies terug te dringen. Nou, de gemiddelde Amerikaan krijg je net zo gemakkelijk in het OV als de gemiddelde petroseksueel, dus die optie is van tafel.
Carpoolen is een ander verhaal, die term klinkt goedaardig - hoewel het woord eigenlijk verwijst naar het zo efficiënt mogelijk volstouwen van auto's, opdat er minder auto's benodigd zijn om loonslaven van A naar Bammetjes in de baas zijn tijd te krijgen. En reken maar dat baasmans zijn werknemers aan het autodelen krijgt, want anders ga je dat merken op je loonstrookje. Er bestaan sinds kort namelijk apps die uw reisgedrag registreren en kijken hoeveel baby-uiltjes u doodt door niet barrevoets naar een eerlijke baan te gaan. Het is dus in kaart te brengen hoe vervuilend u bent en hoeveel u de baas dus kost.
Het voordeel van carpoolen is overigens wel, even afgezien van de emissiehysterie, dat je als passagier gewoon kunt werken in een ruimte met anderen die je kent en meestal niet totaal afgrijselijk vindt. Wat dat betreft is carpoolen een verbetering van het OV, waar altijd wel onwelriekende, zieke, vies etende of bellende sujetten te vinden zijn. Van die extra productiviteit wordt de baas ook blij: je kunt op weg naar werk bijvoorbeeld je mail afhandelen, waar werknemers normaliter een hele ochtend voor nodig hebben.
Verder krijg je ons niet aan het carpoolen, want als we onze vrouwen niet delen, dan zeker onze auto's niet. Wij melden bij dezen mensen met een Toyota aan, die willen vast wel.