Crisis schmisis: orderboeken Rolls-Royce Dawn zitten STAMPVOL

Bent u van het type dat elk half uur angstig naar de stand van de AEX kijkt, wanneer onheilspellend grondstoffen- en Chinanieuws intraday een paar procent van de beursindex snoept? Dan bent u waarschijnlijk geen klant van Rolls-Royce.

Of er nou sprake is van economischje voor- of tegensped: de nieuwe superrijken hebben een onstilbare honger naar luxevoertuigen, en ze worden op hun wenken bediend met hele hoge danwel hele lange Bentleys, Mercedes-Maybachs, Koenigseggs, Singer Porschepr0n, en binnenkort ook met Lamborghini Urussen en Rolls-Royce Cullinans. 

Over Rolls-Royce gesproken: het opulente Britmerk gooit weliswaar zijn Phantom uit de productielijn, maar bang dat de werknemers met de handjes over elkaar gaan staan, dat hoeven we niet te zijn. De fabriek in Goodwood - goed voor zo'n 3.600 auto's per jaar - bereidt zich voor op de marktintroductie van de Dawn, de 5,3 meter lange vierzits-cabrio op basis van de Ghost. Vanaf april wordt de sloep met een vanafprijs van dik 3,5 euroton uitgeleverd, en als je er nu eentje bestelt, dan krijg je hem pas ver in 2017. De reden: er werden al 800 orders genoteerd,  en wie het laatst komt, wie het laatst maalt. 

Momenteel rijden de media die Rolls-Royce-klanten lezen rondjes rond de Afrikaanse westkaap met de Dawn. Het blijde nieuws dat past in de filosofie 'deze auto verkoopt zichzelf' werd door een glimmende Torsten Müller-Õtvösösös, sinds 2010 CEO van Rolls-Royce, wereldkundig gemaakt. Ook Nederland krijgt zijn contingent Dawns, wat goed nieuws is, want vorig jaar zakte de verkoop hier met meer dan de helft in. Van 15 naar 7 exemplaren.