Lijstjesvoer: elke verkrijgbare McLaren van dit moment

Vandaag presenteerde McLaren de 570S GT4, alwéér een nieuw smaakje in zijn uitdijende aanbod. Bent u de draad zo onderhand kwijt? Autobahn to the rescue: hieronder sommen we de gehele moderne McLaren-lineup op.

McLaren hanteert een voor een klein merk onmisbare strategie: werk rond 1 motortype en enkele modelseries (in het geval van McLaren: 3), en maak oneindig veel varianten en specials. De 570-lijn kreeg onlangs een GT, en McLaren vergeet zijn motorsport-heritage niet, want binnenkort kan je ook mee met zijn instapper het circuit op. De GT4 heeft dezelfde toevoeging als Porsche zijn Cayman geeft, met het grote verschil dat de Brit zijn naam eer aandoet, en ook daadwerkelijk in de GT4-raceklasse uit zal komen. Deze Macca ga je dus niet op de openbare weg zien.

Het merk had al een 650S GT3, en natuurlijk het exclusieve P1 GTR-programma, en nu heeft ook de Sports Series zijn eigen racer, voor wie de GT3-klasse net iets te hoog gegrepen is. De 570 GT4 wordt in 2017 geleverd, en heeft een widebody ewn lichtmetaal uit een magnesiumlegering. Medio april debuteert de auto met een Britse vanafprijs van GBP 159.900,- op Brands Hatch.

Naast de 570S volgens FIA GT4-specificatie komt er ook een 570S Sprint (nog geen foto's beschikbaar), voor de trackday-gebruikers.

Maar wat rolt er allemaal nog meer uit Woking? Dat zetten we hieronder voor u op een rijtje. Voor een fabrikant die vorig jaar 1.654 auto's verkocht heeft McLaren behoorlijk wat varianten, in te delen in 3 Series: Sport, Super, en Ultimate.

McLarens instapreeks, en de meest verse modellenlijn. Net als elke andere McLaren voorzien van koolstofvezel monocoque en twin-turbo 3.8 V8. Voorlopig is de Sport Series alleen als coupé verkrijgbaar, Spiders volgen op termijn.

540C

Ook wel 'de McLaren die niemand koopt' genoemd. Wij zoeken nog steeds naar argumenten waarom je een 540C boven een 570S zou verkiezen, maar vooralsnog lukt het niet.

570S

De brood en boter-Sport Series.

570 GT

Een 570 met zachtere vering, een kalmere uitlaat, een algeheel rustiger karakter, en plek voor een paar (korte) golfclubs.

RACE

570 GT4 (zie boven)

570 Sprint

Andere racevariant, foto's nog niet beschikbaar

Het nieuwe McLaren begon met een model dat tegenwoordig in de Super Series in te delen valt, de MP4-12C welteverstaan. Inmiddels is de 12C al tijden uit de roulatie, en ziet het aanbod er als volgt uit:

625C - Asia only

650S (Spider)

Wil je een Super Series, dan koop je door de bank genomen een 650S.

650S Can-Am Spider - 50 exemplaren

Yank-special met extra carbon en historische verwijzingen naar de CanAm-racers van de late jaren '60 op basis van de 650S.

675 LT (Spider) - 500 exemplaren

Extra hardcore Super Series, met meer spoilers, meer herrie, en minder comfort. LT staat voor Longtail, maar dat kunnen we niet echt uit het design halen. De coupé verkocht zo snel uit dat McLaren besloot ook maar een Spider te maken, die eveneens in no-time uit de schappen verdween. Een zekere Britse Youtuber heeft ze allebei (levering Spider volgt).

Hier houdt het overigens niet op, McLaren Special Operations (MSO) heeft een kleine extra oplage in voorbereiding, met nog meer power dan de 675 pk van de LT.

RACE

650S GT3

Episch scheurijzer, dat vorig jaar de grote afwezige was tijdens de 24 uur van de Nürburgring, waar zijn 12C-voorganger (bestuurd door Kevin Estré) nog steeds het kwalificatierecord in handen heeft.

650S Sprint

Zoals alle racers niet gemaakt door McLaren automotive, maar McLaren GT. Beschikt over meer downforce, betere aero, centerlocks, alles.

High-rollers only, en net als de 675 LT stijf uitverkocht.

P1 - 375 exemplaren

Hybride, meer dan 900 pk, laag, breed, en zo vals als Double Date

RACE

P1 GTR

Mooie cash-cow voor McLaren, die zijn multimiljonair-klandizie graag zo dicht mogelijk bij professioneel racen brengt. Gaat niet altijd van een leien dakje trouwens, in deze video redt een klant maar net het vege lijf in de beruchte corkscrew op Laguna Seca.

McLaren biedt zijn klanten ook conversiekits aan om een P1 GTR straatlegaal te maken.

Tot zover de stand van zaken met betrekking tot McLaren. Alles uitgebreider naspeuren kan bij de Britten zelf. Klik