Laten we beginnen met de naam: Platoon is niet alleen een kick-ass oorlogsfilm van Oliver Stone met een bikkelharde Tom Berenger en Charlie Sheen die destijds nog alleen het acteervirus had opgelopen, de term 'platooning' staat in de mobiliteitsbranche voor 'coöperatief rijden op korte afstand van elkaar'. Vooral met trucks wordt hiermee volop getest, en vandaag was het de beurt aan de auto's, op de openbare weg bovendien.
Waarom? Ten eerste omdat onze verkeersminister Melanie Schultz van Haegen gruizig wordt van het idee dat Nederland een proeftuin is voor autonome ontwikkelingen, en terecht: innovatie moet aangejaagd worden, en als er één land geschikt is voor autonome ontwikkelingen, dan is het Nederland. Die kans moet je dus vooral pakken.
En zo reden vanochtend vanaf een uur of 11:00 met 50 auto's treintjes van ca. 6 voertuigen van het hoofdkantoor van leaseboer Aon in Amsterdam richting Beesd, onder de rook van Utrecht, waar het hele gezelschap bij de Volvo-importeur voor de gehaktballetjeslunch aanschoof, om daarna weer in de autopolonaise terug te keren naar Damsko. Klinkt slaapverwekkend, en dat was het waarschijnlijk ook. Onder de deelnemers bevonden zich voornamelijk journo's en leasemaatschappijen, die door de dikste en duurste modellen (en een enkele Prius) van de volgende deelnemende merken werden 'gereden': BMW, Lexus, Mercedes, Tesla (zonder boobies dit keer), Toyota, Hyundai, Audi en Volvo.
De auto's communiceerden tijdens de rit car-to-car om zo 'te kijken hoe auto’s op elkaar en op onverwachte verkeerssituaties reageren.' Ja, dan moet je vooral met 90 op de middenbaan van de vijfbaans A2 buiten de spits gaan rijden, daar word je vast wijzer van. Aan de andere kant: dit wekt irritatie op bij je medeweggebruikers, die dan ook meermalen de colonnes - met hun flinke tussenafstand - doorkruist schijnen te hebben. Dat levert dan weer wel potentieel interessante situaties op.
@Brantsen zag ze net gaan met 90 kmh op middelste rijbaan. Irritant en ook niet heel veilig. pic.twitter.com/oNtMVjB3ya
— René (@wegenwacht9004) March 16, 2016
Er werd eigenlijk alleen automatisch geaccelereerd en gedecelereerd bij deze zogenaamde hoog-autonome test (die bij knooppunt Holendrecht van start ging), de bestuurder diende het stuurwiel zelf te bedienen, want dat moet van de wetgever. Wat resteert is de facto een optocht van auto's die met een adaptieve cruise-control en eventueel lane-keeping - technieken die al jaren oud en breed geïmplementeerd zijn - van A naar B reden. Of 'van A naar Zelfrijdend’, zoals de slogan vandaag luidde, met de wat cynische noot dat we vooralsnog dichter bij de 'a' dan bij het 'zelfrijdende' zijn. Vooral heel goed voor de meerdere eer en PR-glorie van de deelnemers, maar vernieuwend... nou, nee. Bepaald niet.
Het mocht niet. Toch deden we de handen los. #platoontest #Hyundai #autonoom rijden #ondeugend pic.twitter.com/rA1bixWUtr
— Mike Belinfante (@mikebelinfante) March 16, 2016
Het is toch echt fijn adaptive cruise control. #platoontest #a2 pic.twitter.com/brjk3opiXs
— allard kalff (@allardkalff) March 16, 2016