Van de reeks is wellicht de intro van deel 2, met de Countach LP5000S, het meest tot de verbeelding sprekend. Voor de productie werd destijds een flink blik celebs opengetrokken, onduidelijk is of dit nu weer moet gebeuren.
De originele Cannonball Run-films waren een duidelijk product van de jaren '80, en wellicht is het maar goed dat er na het -al vrij tenenkrommende - tweede deel (of het derde, als je speed zone meerekent) niet verder is gegaan met de franchise. Er zat toch een wat ander budget en filosofie achter dan bijvoorbeeld bij de F&F-franchise. Hieronder een scene uit deel 2 (1984) met wijlen Richard Kiel (2,17 m) en Jackie Chan (1,65 m) in een Mitsubishi Starion, met zwaar geslaagde special effects. Wie ontdekt de weinig subtiele Bond-verwijzing?
Volgens de studio wordt het niet zozeer een remake als wel een relaunch. Verantwoordelijk voor script en regie wordt Etan J. Cohen, bekend van onder meer Tropic Thunder.
Onze interesse is gewekt: er kan met de middelen van nu veel uit gehaald worden, maar er zijn ook tal van valkuilen. Een beroep doen op de oldtimers zal er in ieder gevak niet in zitten, die zijn bijna allemaal dood (Dom DeLuise, Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Dean Martin, Telly Savalas) of kwakkelen met de gezondheid (Burt Reynolds). Of dit ook betekent dat Ben Stiller en Owen Wilson -al verantwoordelijk voor het eigenhandig aborteren van de Starsky & Hutch reboot- komen opdraven weten we niet, maar we hopen met elke vezel in ons lijf dat dit niet het geval is.
U ziet, de recyclingpers blijft draaien in Hollywood, maar gelukkig heeft deze film geen hele grote schoenen te vullen.
Het hele idee van de Cannonball Run, een race van de oost- naar westkust van de VS, is iets dat Amerikaanse snelheidsfreaks tot de dag van vandaag blijft fascineren. De bekendste uitvoerder is wellicht Alex Roy, bij het grote publiek het bekendst van zijn deelname aan de Gumball 3000 in een E39 M5 'Polizei 144', maar later werd zijn record geclaimd door 3 mannen in een CL55 AMG.