Helmut Marko zet Daniel Ricciardo onder druk: 'Hij moest sneller zijn dan Yuki'

De gedroomde Red Bull-comeback voor The Honeybadger lijkt na vier races akelig ver weg. Rijdersmanager Helmut Marko hint al op een terugkeer voor veelbelovende junior Liam Lawson. 

Helmut Marko zet Daniel Ricciardo onder druk: 'Hij moest sneller zijn dan Yuki'

Het leek even een sprookje: de plotselinge terugkeer van Daniel Ricciardo in de Formule 1. Na een blijkbaar zinderende snelle test met Red Bull op Silverstone werd de goedlachse Aussie midden in het seizoen pardoes in de auto van de geplaagde Nyck de Vries geparkeerd.

DannyRic wist er in eerste instantie weinig van te bakken en brak op Zandvoort zelfs zijn hand. Met een indrukwekkende zevende plaats in Mexico stelde hij zijn stoeltje echter toch veilig voor 2024. Door de slechte vorm van Sergio Pérez leek hij daardoor nog aanspraak te kunnen maken op het tweede Red Bull-stoeltje.

Onder de duim

Ricciardo heeft de piek van Mexico helaas tot op heden niet weten te herhalen. Terwijl teamgenoot Yuki Tsunoda zich in twee van de vier races in de punten reed heeft de Australiër nog altijd nul op het rekest. Bovendien wordt hij maar al te vaak op pure pace verslagen door de Japanner. De recente vorm van Daniel is voor Red Bull's rijdersmanager Helmut Marko reden om tegenover Kleine Zeitung even licht aan de bel te trekken:

"Yuki had een goede start van het seizoen is niet langer zo'n heethoofd. Er zijn nog maar vier races geweest, dus ik kan nog niet veel zeggen, maar hij heeft Daniel onder de duim, ook al was het spannend in Japan.

"De opdracht voor hem was duidelijk: hij moest sneller zijn dan Yuki als hij enige kans zou willen hebben op dat Red Bull-stoeltje. Dat is tot nu toe niet het geval geweest. Laten we kijken hoe dat zich ontwikkelt."

Lawson's eis

In de vier races die Ricciardo moest missen werd zin plek in de spotlights opgeëist door Red Bull-junior Liam Lawson. De jonge Nieuw-Zeelander maakte meteen indruk door zich met minimale voorbereiding staande te houden op een kletsnat Zandvoort. In Singapore wist hij zelfs Max Verstappen buiten Q2 te houden en een negende plek te pakken. Daarbij wist hij wel zijn teamgenoot te verslaan.

Desondanks werd hij alsnog richting de reserverol gedirigeerd toen Ricciardo weer fit was. Voor 2025 hebben Marko en Red Bull die optie niet. Lawson is in 2025 vrij om een functie elders te zoeken wanneer er geen stoeltje voor hem gereserveerd wordt bij VCARB. Helmut Marko zou hem dan ook graag in de auto zien voor het zover is:

"Met Liam Lawson als reservecoureur hebben we een sterke coureur die voor een ander team zou kunnen gaan rijden als hij bij ons geen stoeltje krijgt in 2025. Het zou daarom heel interessant zijn voor ons om hem dit jaar in de Formule 1 te zien en een nog duidelijker beeld te krijgen, maar het is een gecompliceerde kwestie, en we moeten zien hoe dat zich allemaal ontwikkelt."

De druk staat er dus vol op bij DannyRic. De op dit moment superieure Tsunoda, de in zijn nek hijgende Lawson en de nu prima presterende Sergio Pérez lijkt de kans op dat tweede Red Bull-stoeltje kleiner en kleiner te worden. In China zal hij echt wat moeten laten zien.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press