Hoe Lando Norris sprint-pole pakte met een gewiste rondetijd

Een verregende sprint-kwalificatie werd uiteindelijk controversieel afgesloten. De FIA bepaalde uiteindelijk dat de gewiste rondetijd van Lando Norris toch goed genoeg was voor pole position. 

Hoe Lando Norris sprint-pole pakte met een gewiste rondetijd

De kwalificatie voor de eerste Sprint van het jaar bracht zowaar spanning met zich mee. Vanwege een regenbui aan het einde van SQ2 werd het recent opnieuw geasfalteerde circuit van Shanghai een ware ijsbaan.

Zelfs de meest getalenteerde mannen op de grid gingen in de lastige omstandigheden in de fout, waaronder legendarische regenrijder Max Verstappen. De Nederlander vloog maar liefst twee keer de baan af in SQ3, waardoor hij zijn rondetijden verloor.

Gewiste tijd

Datzelfde gold voor McLaren-rijder en eeuwige tweede Lando Norris. De Brit had indrukwekkende pace op de kletsnatte baan, maar bleek het toch moeilijk te vinden om binnen de lijntjes te kleuren.

Bij zijn tweede run ging hij te wijd in de laatste bocht, waardoor die ronde én de ronde daarop ongeldig verklaard werden. Dat is immers gebruikelijk. Even later werd zijn tijd echter alsnog meegeteld. De stewards hadden zich kennelijk bedacht.

Geen voordeel

Met name fans van de op P2 geeindigde Lewis Hamilton zullen de gang van zaken in de sprint-kwalificatie flink in twijfel trekken. De FIA en de stewards hebben echter een goede reden klaar om het voorval te verklaren.

In de briefing voorafgaand aan het raceweekend stond namelijk niet aangemerkt dat coureurs de volgende rondetijd zouden verliezen wanneer ze in de laatste bocht buiten de baan zouden gaan. Er is door de layout van Shanghai immers geen voordeel te behalen door veel te wijd te gaan in bocht 16.

Kennelijk waren de stewards zelf even vergeten dat de regel niet van toepassing was in China. De fout werd dus in ieder geval tijdig hersteld. Norris zal zaterdag het veld aan mogen voeren naast Lewis Hamilton en vóór Fernando Alonso en Max Verstappen.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Action Press