Zien: miniatuur Monaco Grand Prix in extreem detail 

Bij onze vrolijke oosterburen kun je de volledige Grand Prix van Monaco meemaken...op schaal 1:87. Met behulp van een bank computers, een magneetbaan en een extreem goed oog voor detail heeft Miniatur Wunderland Hamburg de race tot leven gewekt.

Zien: miniatuur Monaco in extreem detail 

Het bijwonen van de meest prestigieuze F1-race op de kalender is voor de meeste mensen niet weggelegd. Een ticket voor de zondag begint immers pas bij 1.065 euro, zonder enige vorm van accommodatie. Gelukkig is er nu een veel goedkoper alternatief. Voor slechts twintig euro kun je de Grand Prix namelijk in alle geuren en kleuren meemaken in het exotische Hamburg.

Magneet-Monaco

Daar vinden we namelijk Miniatur Wunderland, de bier en bratwurst-versie van Madurodam. Naast verkleinde versies van steden en landschappen in Duitsland, Brazilië, Zwitserland, Scandinavië, Oostenrijk, Patagonië, Italië en de Verenigde Staten heeft Wunderland recent een nieuwe set afgebouwd: Monaco.

Oprichters Gerrit en Frederik Braun zijn bij de bouw veel verder gegaan dan een simpele maquette. Met behulp van een Halbach-magneetbaan en een bank computers heeft hij ervoor gezorgd dat de Grand Prix in detail nagespeeld kan worden. Zo heeft elke auto een eigen 'persoonlijkheid', waardoor ze verschillende lijnen kunnen nemen en inhaalpogingen kunnen doen. Zelfs de opwarmronde, safety car situaties en pitstops worden natuurgetrouw nagebootst.

Kleinste detail

Het circuit is maar een klein deel van de enorme Monaco-set. Alle gebouwen, straten en pleintjes zijn in de kleinste details nagebouwd. Bovendien loopt het landschap door tot over de berg en in de Provence. Je kunt dus uren zoet zijn met het ontdekken van allerlei zorgvuldig opgezette taferelen. Dat geldt uiteraard ook voor alle andere landschappen in Wunderland.

Ultieme eer

Miniatur Wunderland's Monaco kreeg recent de ultieme eer. Prins Albert en Prinses Charlène van Monaco waren namelijk aanwezig bij de officiële opening op 25 april. Een set peperdure jachten (op schaal 1:87) rond de knop maakten de opening extra speciaal.

De gebroeders Braun met de royals van Monaco bij de officiële opening.

Zandvoort in de toekomst?

Monaco is het nieuwste landschap van Wunderland, maar zeker niet de laatste. De Braun-broers werken al aan nieuwe landschappen in Zuid-Amerika, zoals het Braziliaanse regenwoud en de Atacama-woestijn. Daarnaast staan Hong Kong, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux op het programma. Wellicht zullen we in de toekomst dus een verkleinde versie van de Dutch Grand Prix op Zandvoort zien.

Formule 1
  • Miniatur Wunderland Hamburg