6 redenen waarom je de Golf GTI Clubsport met handbak moet bestellen

Volkswagen introduceert een handgeschakelde variant van de Golf GTI Clubsport, het 265pk/350 Nm (iets meer in overboost) sterke scherpe scheurijzer uit Wolfsburg. Wij geven je zes redenen waarom je de DSG voor deze variant moet laten staan.

Een slecht chauffeur vernaggelt met zijn koppelingspedaal zijn tandwielen en rookt zijn platen op. Een goed chauffeur gebruikt zijn linkerpedaal als ultiem controlerend instrument. Met een koppeling heb je meer feedback dan met een DSG-bak, en je weet altijd in welk verzet je zit. Je kunt slip toepassen, je motor eventjes dood leggen, of je achterkant sturen door bruusk op laten komen bij terugschakelacties. Kortom: de controle is groter.

Bakken met dubbele koppeling hebben nog wel eens een eigen wil. Tegen de tijd dat je op 4.500 toeren zit, en hier wil blijven, klikt een DSG nog wel eens een verzet omhoog, waardoor je uit je powerband raakt. Met een MT loop je dit risico niet. Daarnaast: met een koppelingspedaal heb je in de sportschool weer een argument om leg day over te slaan.

Een handgeschakelde bak weegt minder dan een exemplaar met dubbele koppeling. Met een DSG sleep je in een Golf zo'n 20 kg extra mee, wat voor de gewichtsfreaks een mooie winst is.

De schakeltijd van een dubbelgekoppelde auto ligt rond de 100-200 ms, een geoefend chauffeur doet het handmatig in 500 ms. Ja, dat is een verschil, maar met een handbak ga je doorgaans door minder versnellingen. En bovendien: so what als je een paar tienden minder snel naar de 100 gaat, da's alleen interessant voor dragracers en cijferfetisjisten. Wie over een bochtig weggetje aan het knallen is zit meestal toch alleen in 2 t/m  4,  dat moet nog wel lukken voor de zelfpoker.

Naast een hogere aanschafprijs is een DSG duurder in het onderhoud. Elke 60.000km moet de DSG-olie worden ververst (€ 250,-), het interval voor motoren met hoog specifiek vermogen (150 pk/liter) ligt eerder op elke 30.000km. Het vervangen van de koppelingplaten kost ongeveer € 1100,-

Aan het einde van de dag wil je na een sportieve autorit met het zweet op je rug (en een sportwagen die nog heel is) uitstappen, en denken 'dat was mooi'. Dat gevoel is toch anders wanneer je auto praktisch al het schakelwerk voor je heeft gedaan. Als je zelf je rechterhand van het stuur moet verwijderen, met je voeten een extra handeling moet verrichten, of - voor de pro's - er nog wat heel-and-toe actie tegenaan gooit, dan voel je je meer man. Wie op gaat in zijn rij-ervaring krijgt het gevoel dat hij zelf achter het stuur van een rally-auto zit, die met totale controle een stage afrondt. En daar gaat het uiteindelijk om, je innerlijke oerdriften bevredigen.

Ruim veertig Nederlanders opteerden al voor een Golf GTI Clubsport met 6-traps DSG. Het speciaaltje - dat niet Edition 40 heet, ook al is hij wel gemaakt ter ere van de 40e verjaardag van de Golf GTI – doet met handbak 0-100 km/u in 6,3 seconden. De topsnelheid bedraagt nog steeds een begrensde 250 km/u.

De voorwielaangedreven Clubsport heeft standaard een elektronisch gestuurd sperdifferentieel (XDS+), en staat als manual vanaf €42.490 in de prijslijst. De DSG kost 1.000 euro meer.