Overzicht. De meest verstopte steden ter wereld en in Nederland

Iedereen die SPECTRE gezien heeft weet dat er in Mexico-Stad veel volk op de been kan zijn, en de metropool scoort dan ook plek 1 in de nieuwste Congestion Index. Hieruit 'blijkt' ook dat het nog wel meevalt met de verkeersconstipatie in Nederland.

Vandaag publiceerde ons' TomTom zijn jaarlijkse update  van de Traffic Index. De koploper van vorig jaar, Istanbul, zakte een paar rangen, en maakte plaats voor Mexico-City (vroeger vaak Mexsicko City genoemd, maar inmiddels lijkt de stad qua luchtkwaliteit enigszins op de goede weg). Maar dat zijn megasteden met meer dan 8 miljoen inwoners, en die hebben we in Nederland niet.

Bij de kleinere steden komt Nederland er als gezegd erg goed af, maar laten we voordat we deze mening klakkeloos kopiëren eens kijken naar de meetmethodes en definities.

De Traffic Index meet voornamelijk interstedelijke mobiliteit, hoewel ook de snelwegen rondom de stad worden meegenomen in de meetmethode. Op basis van GPS-data van de eigen producten wordt gedurende het hele jaar gekeken naar de reistijd tijdens en buiten de spits. Als je tijdens de spits een 60 minuten over een rit doet die op normale tijden 40 minuten duurt, krijg je dus een Congestion Level van 50%. Een uitgebreide omschrijving van de meetmethode is hier te lezen. 

Een nadeel van deze methode is dat een stad met een constantere autostroom (maar wellicht ondercapaciteit van het verkeersnet) significant lager scoort dan een stad waarin tijdens de spits plotseling complete volksverhuizingen plaatsvinden. Simpeler gesteld: bij de koploper rij je op de meeste tijdstippen fluitend en ongehinderd over de 20-baans boulevards, terwijl het verkeer buiten de spits in een lager scorende stad vol bottlenecks het leven van de automobilist een levende hel kan maken.

Daarnaast zegt de drukte in steden weinig over de verkeersbeleving in sterk verstedelijkte gebieden, waar nog een aantal stukken niet-stad tussen zit. Wie in de ochtendspits van Den Helder naar Amsterdam rijdt maakt grote kans onderweg vaak stil te vallen, maar dit hoeft niet per definitie in de statistieken van TomTom terug te komen.

De enige Nederlandse stad die in aanmerking komt voor het lijstje 'grote steden' (>800.000 inwoners) is Amsterdam. 020 scoort hier als #120, met een congestion level van 20%. De piekdrukte bedraagt 31% in de ochtend en 47% in de avond, voor wie de Damsko centje express neemt.

Bij de zuiderburen scoren Brussel en Antwerpen overigens significant hoger, met respectievelijk #33 en #87.

De volgende 10 steden leven op een dieet van heroïne, bananen en rijst, en zijn daarmee tijdens de spits de aller-, aller-, allerverstoptste metropolen du monde:

Bij de steden met minder dan 800.000 inwoners is Polen hofleverancier, met 5 noteringen in de top 10 (Łódź staat bovenaan). 

Dit zijn de Nederlandse topscorers in deze categorie:

TomTom Nederland noemt het ontbreken van een rondweg en het feit dat de snelweg eigenlijk midden in de stad eindigt als voornaamste verklaring voor de koppositie van Den Haag in bovenstaande lijst. Daarnaast zal het gegeven dat de Hofstad aan zee ligt, en er dus geen westelijke weg rond Den Haag mogelijk is, evenmin helpen.

Overigens staat 070 voor het derde jaar op rij bovenaan TomTom's index. Aardige cijfers, maar voor de Nederlandse automobilist is doorgaans de file-top10 van Rijkswaterstaat relevanter.