Helpt Tesla's biohazard-filter tegen chemische wapens?

Wellicht de grootste gimmick tijdens de presentatie van Tesla's Model X was het biohazard-filter dat vuil, narigheid, en virussen moet tegenhouden. Maar helpt het ook als je door een wolk mosterdgas rijdt?

Vroeger maakten we ons in Europa over andere dingen druk dan nu. In 1966 beheerste onvrede over het huwelijk van Beatrix en Claus en de sluiting van de staatsmijnen de gemoederen,  anno 2016 maakt Nederland en Europa zich drukker over wanneer er weer een groep geradicaliseerde jongens een massaslachting onder burgers in een openbare ruimte aanricht. Met de constante moslimterreur in het achterhoofd wordt het voor sommige mensen ineens interessant om te kijken naar het biohazard-filter dat in de Tesla Model X debuteert. Immers: vandaag zijn het kogels en bomgordels, morgen is het wellicht een wolk Sarin dat in een Europese hoofdstad ronddwaalt. 

Zodra je de luchtstroom in je Tesla Model X op “bioweapon defense mode” zet, blazen je ventilatoren op volle kracht (standje 11) waarmee een lichte overdruk in je cabine wordt gecreëerd. Er komt dus als het goed is geen lucht van buiten meer binnen. Het filter zelf (dat zoals de video hieronder toont vooral heel veel groter is dan een standaard luchtfilter) laat volgens Tesla 300 keer minder bacteriën, 500 keer minder allergenen, 700 keer minder smog, en 800 keer minder virussen door. Echter, het is niet zo fijnmazig dat het alle ongewenste stoffen kan afvangen, zo beweren experts.

Dus ja, als er ergens vlakbij een chemische fabriek ontploft, dan doe je er goed aan om in je Model X op de biohazard-knop te drukken terwijl je je uit de voeten maakt, maar er niet blind op vertrouwen dat dit je leven redt doen we niet. Bovendien: met betrekking tot de huidige zeer reële dreiging van die nare jongens die vast een moeilijke jeugd hadden en geen kansen kregen van de maatschappij zou een S600 Guard beter uitkomst bieden. De voorkeur lijkt tot nu toe op schieten en opblazen te liggen.