Het CBS dook in data van de RDW en ploos gegevens uit met betrekking tot leeftijd, merk, en brandstofvoorkeur. Kortom, alles wat statistisch meetbaar is, wat niet zo gek is, gezien de taak van de onderzoekende instantie.
Was voorheen Mercedes-Benz nog het populairste importmerk, sinds de oprekking van de oldtimerleeftijd naar 40 jaar is er plotsklaps een flinke kentering gekomen in het aantal Benzen dat over onze landgrenzen vloeit. In plaats daarvan zeggen alle importerenden 'ja' tegen een Volkswa...gen.
Het merk werd 88% populairder ten opzichte van 2010, wat te meer bewijst dat de consument geen ene fuck geeft om dieselgate. In totaal importeerden we dik 23.000 VW's (voornamelijk Polo's en Golfjes), ruim meer dan het dubbele van de nummer 2, Mercedes-Benz.
Ons wagenpark gaat steeds langer mee (bijna 18 jaar voor een auto tegenwoordig), maar de import wordt juist steeds jonger, van 10 jaar gemiddeld in 2010 naar 6,2 jaar in 2015. In vergelijking met 2010 steeg de algehele import met 50%, maar verdubbelde het aantal auto's tot en met 6 jaar oud. Twee derde van alle geïmporteerde auto's is jonger dan 7 jaar. Het kind van de rekening zijn auto's van 21 jaar en ouder. Het waarom kunt u zelf wel invullen lijkt ons.
De verhouding benzine-diesel-overig bleef door de jaren redelijk in evenwicht, met een lichte toename in de voorkeur voor benzine. Dankzij de verstekkering van het wagenpark en de Nederlandse belastingdouceurtjes neemt het segment elektrisch/hybride in de import nu ook grotere vormen aan: 5.300 in 2015 tegenover 600 auto's in 2010.
Afgezet tegen de nieuwverkopen (dik 450.000 in 2015) zijn 148.000 imports fors. In het licht van de totale occasionverkopen dat jaar (1,9 miljoen) is het iets normaler, maar toch: de stijging is evident. De meest logische verklaring is dat het financieel aantrekkelijk is te importeren, de consument denkt in de eerste plaats natuurlijk met zijn portemonnee. Ondanks het feit dat er ook BPM op import wordt geheven ben je vaak goedkoper uit in het buitenland.
Bovendien, de hofleverancier van de Nederlandse import - de Duitse automarkt, die zo'n 60% van de import aanlevert - is vele malen groter, de auto's zijn er doorgaans wat dikker aangekleed, goed onderhouden, en de verkopende partijen betrouwbaar. Wie bijvoorbeeld een dik aangeklede E60/F10 BMW 530i zoekt in een specifieke uitrusting maakt wellicht meer kans deze bij de oosterburen te vinden dan in eigen land. Daarnaast is er nog steeds sprake van het binnenrollen van grote hoeveelheden piepjonge instappers die uit huurvloten van andere landen komen. Daar is in Nederland nog steeds veel vraag naar.