Video. Zo wordt de motor van de Nissan GT-R gemaakt

Veel aluminium, een snufje elfenstof, en natuurlijk een zelotisch-obsessieve Japanse toewijding. Dat zijn ongeveer de ingrediënten van de beresterke 3,8 liter V6 uit de GT-R, die zich tot vijfvoudige vermogens laat opvoeren. Uitlegvideo na de klik.

De R35 Nissan GT-R en zijn Skyline-voorgangers zijn altijd al tunerfavorieten geweest, waarbij we niet praten over een paar pk's extra, maar vermogensstijgingen tot een factortje 4-5 meer. Het Amerikaanse AMS Performance, bekend van de Alpha 12 en Alpha Omega, werkt momenteel aan een GT-R-project dat goed is voor zo'n 2.500 pk. Ja, dat leest u goed.

Omdat alles valt en staat met een goed motorblok, en de mythe omtrent de GT-R-blokken de afgelopen jaren welig tierde (elke motor en versnellingsbak zijn specifiek op elkaar afgestemd, Jeremy Clarkson zegt het, dus is het waar), gooit Nissan er ter gelegenheid van de nieuwe 570 pk GT-R nog een reclamevideo vol ambachtelijkheid uit, die een inkijkje geeft in hoe zo'n zespitter nou eigenlijk tot stand komt. 

Naar verluidt wordt bij de GT-R afdeling alleen gebruik gemaakt van Japanners die als baby bij hun ouders zijn weggehaald, en gedurende 20 jaar een rigoureuze interne Nissan-opleiding hebben genoten, waarbij ze nooit meer daglicht zagen en tegelijkertijd een zesde zintuig is ontwikkeld. Hierdoor kunnen ze alleen door handopleggiong voelen of een nokkenas imperfecties heeft, of de onsteking in een cilinder een nanoseconde te laat plaatsvindt. Blijft mooi, om iemand zo gepassioneerd over zijn werk te zien vertellen. *zwaait met Nissan-vlaggetje*

Dit schijnt de laatste GT-R van de R35-generatie te worden, de volgende (R36) GT-R krijgt overigens een 3.0 V6, waarvan het USP vorig jaar nog was dat het van een LMP1-racer was afgeleid, maar we vermoeden dat Nissan die retoriek na het Le Mans-debacle van vorig jaar even laat varen.