Nederlanders kunnen geen schadeformulier invullen

En daarom komt er een schade-app die het papieren formulier in het dashboardkastje overbodig maakt. Wel zo modern.

Ook in het Nederlandse verkeer botsen nog regelmatig auto's op elkaar. De tijd dat de politie kwam opdraven bij ongelukken die niet minstens tot doden of hevig bloedende mensen leidden ligt al lang achter ons, u mag de lichte schades lekker onderling regelen met het bekende Europese schadeformulier. Echter, welke hippe en moderne persoon heeft sinds zijn schooltijd nog daadwerkelijk iets fysiek op een vel papier geschreven? Juist. En dus gaan het Verbond van Verzekeraars, de politie, en ingenieursbureau VIA een app maken. Of ze hebben deze al gemaakt, dat is niet helemaal duidelijk, want de toegewijde site Mobielschademelden.nl geeft hier een keiharde 503. Erg handig, als het ANP er net een bericht uitgegooid heeft...

Maar zodra alles in kannen en kruiken is moet men de app zien als voor de automobilist wat een misbruikpop voor de politie en psychologen is. 'Kan je aanwijzen waar de auto je precies aanraakte?' Voor de smartphone-generatie is dit een stuk laagdrempeliger dan daadwerkelijk iets met een pen op een formulier invullen, te meer omdat je nu geen kruisjes hoeft te zetten of moet tekenen; de camera van je smartphone registreert de schade.

Met de app hopen de makers op een uitvoeriger ongevallendocumentatie: nu nog worden jaarlijks 100.000 ongevallen geregistreerd, "terwijl er zo’n 250.000 ongevallen relevant zijn voor analyses over verkeers(on)veiligheid". Bovendien moet de app tijd besparen: net als bij je belastingformulier wordt het gros van de gegevens voor je ingevuld. Mits je actuele informatie in je app hebt staan, uiteraard.

Dat is een vraag die onbeantwoord blijft, vermoedelijk omdat de makers het ook zelf nog niet weten. Reeds in 2011 kwamen ze met een soortgelijke mededeling, inclusief kneuterige video waarin een kale man in een Hyundai een Yaris-rijdster bruusk violeert (tevens screenshotdonor voor dit artikel). Naar verluidt was het de opmaat naar een doodongelukkig huwelijk vol paastrips naar de meubelboulevard, maar dat terzijde.

Na dit mooie initiatief hoorden we vijf jaar lang vooral het geluid van krekels, tot nu. Poging 2! Het zal ons benieuwen wat eerder komt: de volledig autonoom rijdende auto of de volledige acceptatie van de schadeformulier-app. U kunt 'm vinden in de Play Store of de Apple-tegenhanger.