Vrachtwagens gaan het Nederlandse fileprobleem oplossen

Voorbij is de tijd dat je uren naar de brandende remlichten van je voorganger staat te kijken. Fileflirten met dat geilblondje in die Fiat 500 kan ook niet meer. Files zijn binnenkort verleden tijd dankzij een nieuw plan.

Nou ja, dat is de droomwereld die verladersorganisatie EVO voor ogen heeft. Nu de forens met geen mogelijkheid uit zijn heilige vierwieler is de krijgen, wordt het vizier maar eens op de vrachtauto's gericht. Want die bakbeesten staan maar een beetje de weg bezet te houden tijdens de spits terwijl ze ook best een andere keer kunnen rijden, zo redeneert EVO.

Het is tenslotte heus niet die kantoorknaap in zijn leasebak die onderweg naar zijn kortpittig kapselvrouw en ADHD-kinderen met zijn hoofd nog bij die nieuwe stagiaire met goedgevulde boezemblouse zit en zo die kopstaart veroorzaakt, waardoor er drie banen worden afgesloten in de avondspits. Nee, het zijn die vrachtwagens die onze wegennet naar de klote helpen en daarom wordt alles beter als truckers niet meer in de spits te vinden zijn.

Daarom smijten de overheid en het bedrijfsleven met geld om vrachtwagen uit de drukte te houden. EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN), verschillende regio's in Nederland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu starten de komende tijd een reeks projecten om de logistiek van bedrijven slimmer te maken. Zo wordt er gekeken of vervoerders vrachten kunnen combineren en of het vrachtwagenverkeer beter op het verkeer kan worden afgestemd. Lijkt ons lastig in een wereld waarin levertijden vooral korter moeten, maar je kan er natuurlijk altijd een bak geld tegenaan gooien.

Een ferme 39 miljoen euro steken de overheid en ondernemers in het project dat tot eind 2017 loopt en waarna we er waarschijnlijk niets meer van horen. Maar mocht je binnenkort minder vrachtwagens in de file zien staan, dan weet je wie je moet bedanken.