Een ode aan de 8 bruutste AMG's ooit

Het AMG-logo is bij Mercedes de laatste tijd enorm aan inflatie onderhevig. Hierdoor is het makkelijk te vergeten dat de drie letters ooit alleen op de allerbeste sterren prijkten. We zetten de heetste AMG-toppers op een rij.

De C-Klasse in AMG-jas is altijd al een klein kanon geweest dat hoog op onze lijst met favorieten prijkt, maar de Black Series van de vorige generatie steekt er nog net bovenuit. Die grote 6,2 liter V8 gaf hem 517 pk en is daarmee de krachtigste variant van de C-Klasse voordat het turbo-tijdperk zijn intrede deed.

Omdat 612 pk in een zeecontainer idioot is, maar wel het idioot waar we van houden. Een V12 in het minst aerodynamische voorwerp op deze aarde proppen, dat zien we alleen bij AMG. De Duitsers hadden al vroeg door dat er in het Midden-Oosten en Rusland een grote groep potentiële klanten zit die alleen om vermogen geven en dikke schijt heeft aan kosten en verbruik.

Een meterslange motorkap, gullwing-deuren en de mogelijkheid om de hele wereld rond te driften. De SLS was de eerste echte sportauto van AMG en qua design een hommage aan de legendarische 300 SL. Een machine die een enorme smile op je gezicht tovert en als je de patserdeuren niet wil, dan is er ook een cabriolet met normale portieren.

Nog een stukje extremer dan de CLK DTM, maar ook aanzienlijk minder bereikbaar. De CLK GTR was een excuusmodel om mee te mogen doen aan Le Mans. De enorme sportauto kostte ongeveer een miljoen euro, maar dan had je wel een raceauto voor op de weg.

Uit de tijd dat AMG nog een raceteam was en nog geen officiële relatie met Mercedes had. Het team paste een 300 SEL 6.3 aan en maakte er een racemachine van met een motorinhoud van 6,8 liter. Dit monster wist de tweede plek te veroveren tijdens de 24 uur van Spa in 1971 en zal altijd één van de bekendste eerste modellen van het merk blijven.

Een CLK met het uiterlijk van een toerwagenracer en ook de prestaties die daarbij horen. AMG wist in 2004 wel wat de benzineverslaafde leuk vond. Een 582 pk en 800 Nm sterke supercharged V8 zorgt ervoor dat je vrijwel alles achter je kan laten en een bredere wielbasis creëert extra grip. Na de honderd coupés volgden in 2006 ook nog eens tachtig cabriolets.

Een gigant die zijn eigen absurditeit als enige bestaansrede heeft. De 6X6 is een verhoogde en verlengde versie van de G63 AMG die voor de gelegenheid is voorzien van een laadbak en zes wielen. De kolos werd een onverwacht succes en de iets meer dan honderd exemplaren waren rap verkocht. Mercedes kwam daarna nog wel met verhoogde versie van de G-Klasse met vier wielen, maar dat was het toch net niet.

Wie dacht dat een SL65 al extreem was, kreeg in 2008 een enorme bitchslap van Mercedes. De Black Series bracht het hele model naar het extreme. Dankzij een nieuwe body van met carbonfiber versterkt plastic (CFRP) weegt de BS 250 kilo minder dan de normale AMG en het vermogen steeg van 612 naar 670 pk. Het resultaat was een een bizar pk-monster dat nauwelijks met zijn eigen vermogen kon omgaan. Het feit dat AMG voor een beperkte oplage van 350 auto's het model zo drastisch onder handen nam, is al genoeg voor een plek in de lijst. Dat het resultaat zo extreem is geworden levert hem de eerste plaats op.