Gaat het grote gele gevaar Tesla slopen?

Met alle Model 3-hosanna zoog Tesla de afgelopen dagen als een elektrisch zwart gat alle media-aandacht naar zich toe, ook non-automotive. Tot nu, sinds de Deutsche Post het podium claimt met een zelf te bouwen elektrovloot..

De traditionele auto-industrie krijgt hevige concurrentie als het om elektrische auto's gaat. Naast nieuwkomer Tesla werken er ook talloze bedrijven die hun wortels niet in de automotive hebben aan elektrisch vervoer. We noemen Apple, Google, en volgens geruchten werkt zelfs stofzuigermaker Dyson (dat recent een solid-state accuproducent overnam) aan een EV.

In plaats van zich te wenden tot de gevestigde orde (de Franse posterijen rijden met veel Renault Kangoo Z.E.'s rond) heeft de Deutsche Post besloten het heft in eigen hand te nemen, en zijn eigen elektirsche bestelwagens te gaan bouwen. Hiervoor wordt het in december 2014 overgenomen bedrijf Streetscooter ingezet, die 30.000 voertuigen moet gaan bouwen, waarvan 2.000 nog dit jaar, zo bevestigde de Deutsche Post gisteren naar aanleiding van berichtgeving in het blad Focus. Het in Aachen gevestigde concern bouwt alles van elektrische fietsen tot full-size bestelwagens.

Is dit uniek? Nee, niet echt. In stedelijk Zwitserland bezorgen de posterijen al geruime tijd hun brieven en pakjes via een (uiteraard Swiss made) elektrische driewieler. De schaal waarop de Duitsers hun elektrische activiteiten plannen is echter ongekend groot. Mocht een concern als Tesla in de toekomst besluiten zijn range uit te breiden met bedrijfswagenvervoer, dan komt het in ieder geval niet op een onontgonnen markt terecht.

Als we naar de specs kijken van de grootste bedrijfswagen uit de vloot, dan wordt duidelijk dat er nog steeds niet meer dan korte afstanden afgelegd kunnen worden. Met een 20 kWh-accupakket komt de 'Work' (Vmax: 80 km/u) slechts 50 tot 80 km op één acculading.

In Duitsland toonden de posterijen al eerder een aanzet tot iets elektrisch: vijf jaar geleden zegen we de Volkswagen eT!, een concept van VW en Deutsche Post op basis van de T5 Transporter, die echter vooral stylingelemeneten van de latere T6 Transporter toonde, en waar we verder praktisch niets meer hoorden.