Kent u Loe de Jong? Deze historicus die Willem Aantjes nog eens onterecht het lidmaatschap van de SS verweet, schreef in 29 banden een inmiddels grotendeels achterhaalde geschiedenis van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Het staat vast wel ergens bij opa en oma of op een andere verloren zolder. In ieder geval is de kans dat u het integraal gelezen heeft, groter dan de kans dat u het instructieboekje bij uw auto van kaft tot kaft heeft doorgeploegd.
Dat komt vooral doordat het instructieboekje van uw auto doorgaans veel meer pagina's telt dan de duizenden bladzijden die De Jong uit zijn pen perste. Dat heeft er weer mee te maken dat het how to-boekje ook informatie bevat over hoe je überhaupt een auto bestuurt. Misschien is dat ietwat overbodig. Of zijn wij grenzeloos naïef.
Papier verdwijnt
Gelukkig verdwijnt de papieren handleiding. Steeds meer autofabrikanten zetten de nutteloze informatie in het mediasysteem van de auto. Kapothandig, als de accu dood is en u niet weet hoe u de startkabels moet aansluiten. Ha, maar neen, want dan rekenen we buiten de smartphone. Het internet vertelt u alles wat u wilt weten. Meer nog dan er ooit in de papieren versie van De Ontdekking van uw Auto kan staan.
Maar waarom moet het papieren werkje nu ineens verdwijnen? De eerste reden is zonder meer dat zo'n boek nogal wat kilo's weegt - en elke kilo telt om enigszins toelaatbare uitstootwaarden te behalen. Daarnaast is een digitaal systeem te updaten en stelt een beeldscherm, zeker als er een beetje goede software achter zit, bestuurders in staat om 3D- en allround-voorstelling van bepaalde componenten te bekijken. Dat brengt toch wat meer begrip dan een tweedimensionale statische bladzijde. Nu maar bidden dat mensen geen 3D-weergave van het gaspedaal nodig hebben om te weten dat dat rechts zit.