Jonge Bob blijkt moordenaar

Wil je dood? Stap dan met een paar zuiplappen bij een jonge Bob in. Succes gegarandeerd!

Terwijl het wegennet steeds "veiliger" wordt gemaakt met trajectcontroles en verkeersdrempels waar zelfs vrachtwagens hun bodem nog aan openhalen, komt het echte gevaar in het weekend uit de kroeg wandelen. Jonge mannen die zelf straalnuchter zijn gebleven, maar wel rondkarren met een stel dronken vrienden, hebben grote kans om voortijdig bij de hemelpoort aan te kloppen. Een beetje opgejut en/of afgeleid worden door vrienden die te diep in hun breezer hebben gekeken, is blijkbaar niet zo goed voor je levensverwachting. Cijfers? Cijfers! Van alle mensen die in het weekendverkeer om het leven komen, zit 40 procent in een auto die wordt bestuurd door een jonge man tussen de 18 en 24 jaar.

Volgens het SWOV-onderzoek onderschatten jonge bestuurders de risico's (joh!) en overschatten ze hun eigen net geleerde rijkunsten (je verwacht het niet!). Verder blijken dingen als harde muziek en tegen je aan blehrende zuiplappen ook nog enorm af te leiden. Een enorm nuttig opendeurenonderzoek dus.

Tot zover het negatieve nieuws uit dit rapport, want we moeten wel even afsluiten met een positieve noot. We kunnen tenslotte niet het risico lopen dat een aandachtsgeile politicus dit nieuws aangrijpt om bijvoorbeeld dronken passagiers te verbieden of de leeftijdsgrens voor het halen van een rijbewijs te verhogen naar 62 jaar. Dus hier komt het: Sinds 2002 is het alcoholgebruik tijdens weekendnachten onder automobilisten met twee derde gedaald. Liefst 98 procent van de bestuurders zit zoals het hoort volkomen helder achter stuur. Dat mag ook wel een keer gezegd worden.

Helaas betekent dat wel dat nog steeds 2 procent van bestuurders zo dom is om met een paar goudgele rakkers achter de kiezen te gaan rijden. Aangezien alle campagnes en controles tot nu toe nog niet hebben gewerkt bij deze groep, is het misschien beter als de natuurlijke selectie de laatste stomkoppen eruit filtert. Bob en Darwin voor een veiliger verkeer!