Subaru bouwt brute WRX. Maar niet voor jou

De gloriedagen van de Subaru WRX STI liggen al een tijdje achter ons en het model staat nu alleen nog bij een kleine schare trouwe fans in de garage. Nu is er een hardcore versie die ons wel aanspreekt, maar helaas houdt Subaru hem voor zichzelf.

De Japanse autofabrikant heeft een missie. Het bedrijf wil een nieuw ronderecord neerzetten op het TT-circuit op de Isle of Man. Daarvoor hebben ze de handen ineengeslagen met de rallyspecialisten van Prodrive. Deze Britse experts namen een WRX STI onder handen en het resultaat is een doelgericht racekanon. De sedan onderging een drastisch dieet waarbij de complete cabine werd gestript van alles wat niet strikt noodzakelijk is. Daarvoor in de plaats werd een rolkooi gemonteerd voor het geval de recordpoging niet helemaal verloopt zoals gepland.

Het mag duidelijk zijn dat de aerodynamica ook flink is aangepakt, wat onder meer resulteert in een voorkant die net zo agressief oogt als een groep hooligans die net hoort dat hun wedstrijd niet doorgaat. Aan de achterzijde prijkt een spoiler van het formaat surfplank op de kont van de auto. Rallyrijder Mark Higgins gaat achter het stuur plaatsnemen om het record van 19 minuten en 15 seconden te verpulveren en we eisen dat als dat lukt Subaru met een productieversie van dit racemonster komt.