Officieel: topontwerper Adrian Newey verlaat Red Bull 

De kogel is door de kerk. Vanaf nu zal Red Bull Racing het moeten doen zonder de meest succesvolle F1-designer aller tijden. 

Officieel: topontwerper Adrian Newey verlaat Red Bull 

Na een lange stroom geruchten is het officiële nieuws eindelijk daar: Adrian Newey heeft zijn spullen gepakt bij Red Bull Racing. De 65-jarige Brit heeft per direct zijn taken als technisch hoofd van het F1-team neergelegd.

Newey zal nog bij selecte Grand Prix aanwezig zijn, maar zal zich vooral gaan richten op het RB17 hypercar-project. In het eerste kwartaal van 2025 zal hij de Red Bull-groep in zijn geheel gaan verlaten.

De legende

Sinds zijn debuut in de Formule 1 met March in 1988 heeft Newey een legendarische reputatie opgebouwd. Zijn stints bij Williams, McLaren en Red Bull Racing leverden immers 13 constructeurstitels en 13 rijderstitels op. In zijn wagens werden Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Mika Häkkinen, Sebastian Vettel en Max Verstappen absolute wereldsterren. Mr. Newey is hierdoor met afstand de meest succesvolle designer in de geschiedenis van de sport.

Recent was zijn rol echter een stuk minder hands-on. Toch was zijn ervaring met de originele generatie ground effect auto's cruciaal voor het razende succes van Red Bull in recente jaren. Zijn ophanging zorgde er immers voor dat RBR meteen jaren voorlag op de rest. Het ontwerpteam onder Pierre Waché zal het zonder hem waarschijnlijk alsnog prima kunnen redden.

Hijs de zeilen

Ondanks geruchten over een overstap naar Ferrari, Aston Martin of Mercedes is het tot nu toe stil gebleven rond de toekomstplannen van Newey. De beste man is immers al redelijk op leeftijd, en werkt al een tijdje aan een grote zeilboot om een wereldreis mee te maken.

Een nieuwe uitdaging aangaan bij een vreemd team lijkt niet op de agenda te staan voor de pensioengerechtigde Brit. Iets zegt ons dat hij die zeilreis al uitvoerig aan het plannen is.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool