Joh! Brommobielen blijken rijdende doodskisten

Burgers van Amsterdam-Noord en andere achterbuurten, opgelet! De brommobiel is onveiliger dan een kleuter met een kapmes.

Jackass, herinnert u zich dat nog? Geen televisieprogramma waarbij u zo vaak naar de edele delen greep terwijl u sissend inademde. Dat zou ook de natuurlijke reactie op een voorbijrijdend Cantaatje moeten zijn. Want wie betaalt er in godsnaam voor een auto met als luxueuze extra dat je je eigen kreukelzone bent? Dat vraagt Euro NCAP zich ook af. De veiligheidstent nam brommobielen in 2014 de maat en deed dat dit jaar weer. Resultaat: gewoon geen verbetering van de veiligheid. Rondrijden in een microcar is nog steeds zo gevaarlijk als zwemmen met ebolapatiënten.

Euro NCAP testte de Aixam Crossover GTR, de Bajaj Qute, de Chatenet CH30 en Microcar M.GO Family. Even een paar lolquotes uit het persbericht van de testbazen over de kleine death traps.

"Safety equipment is sparsely fitted to these vehicles and the results show little improvement since the last tests performed in 2014."

Terwijl de Mercedes S-klasse tegenwoordig detectiesystemen heeft die een slecht wegdek verderop kunnen identificeren en daartoe de vering aanpast voordat je überhaupt in een kuil rijdt, kruipt de brommobiel in evolutionaire termen net uit de oersoep. Of beter: glibbert daar al een tijdje achter zijn eigen staart aan.

"The latest results show that little progress has been made, with test findings that are as bad as two years ago. The Microcar M.GO by Ligier is the only to be fitted with a driver airbag as an option but tests show this to be ineffective. With no improvement in structural integrity, the airbag offers no increase in protection and appears to be little more than a marketing ploy."

LOLOLOL! Dus je maakt brommobielen, je hoort twee jaar geleden dat de veiligheid daarvan verschrikkelijk is en in de tussentijd doe je helemaal niets! Ja, een opblaasbare pedaalemmerzak als airbag verkopen. En dan is het ook nog een optie (ka-tsjing!), die niet werkt vanwege *eufemisme-alert* onvoldoende 'structural integrity'. Vrij vertaald: de wagen schuift als een harmonica in elkaar, dan helpt die airbag ook echt niet meer. Huillachen, wij. 

"Quadricycles are still not subject to the same legislation as passenger cars."

Euhm, wat? Ze mogen 45 kilometer per uur. Dat is sneller dan een Ferrari zich ooit door stadsverkeer beweegt. Misschien zou strengere wetgeving niet zo'n slecht idee zijn. Toch?!