F1-teams: Geef ons de oude kwalificatie terug!

Beste FIA, hou eens op met kloten en geef ons verdomme eens de oude kwalificatiemethode terug. Met vriendelijke groet, de Formule 1-teams.

Dat is kort samengevat de inhoud van een brief die namens alle F1-teams naar de beleidsmakers van de sport is gestuurd. De renstallen vragen terug te gaan naar het kwalificatiesysteem dat vorig jaar werd gebruikt en verwerpen daarmee resoluut een voorstel voor wederom een nieuwe methode waarbij in elk deel van de kwalificatie de twee snelste tijden van de rijders bij elkaar worden opgeteld.

Het is ondertussen wel duidelijk geworden dat het nieuwe knock-outsysteem geen succes is. In Bahrein viel ook de meest verstokte F1-liefhebber in slaap tijdens de kwalificatie. De teams, coureurs en fans willen terug naar het systeem van vorig jaar, maar FIA-dwerg Jean Todt, F1-fossiel Bernie Ecclestone en de aandeelhouders van de sport zien dat niet zitten. Zij willen een nieuw systeem dat meer spanning en actie op de baan brengt in het uurtje op zaterdag. Tot nu toe zijn ze de daar grandioos in gefaald en het is dan ook de vraag hoe de beleidsmakers gaan reageren op de brief. Een ding is zeker; er moet rap wat veranderen voordat de eerste fans overlijden door intense verveling.

Update. Ze hebben hun zin gekregen. Vanaf de GP van China (17 april) is alles weer bij het oude.