Deze automerken hebben de domste eigenaars

Auto's vertellen meer dan duizend woorden. Als genderstudies al doorgaat voor een serieus wetenschapsgebied, dan is het hoog tijd voor een leerstoel autosociologie. Daar leren we tenminste welke auto's door kneuzen worden gekocht.

Bovenstaand ziet u een verzameling Saabs. Volgens het Autobahn Wetenschapslab de clichématige auto's van professoren, artsen, notarissen en andere mensen met beroepen waar integriteit belangrijker wordt gevonden dan bij de VVD. Dat Saabs een soort rijdend tweedjasjes zijn, is een cliché omdat het waar is. De clientèle van Saab zou de best opgeleide van alle automerken zijn. 

Maar het is natuurlijk ook leuk om sukkels uit te lachen. Daarvoor bedacht een Amerikaanse reaguurder een heel onwetenschappelijke theorie en daar kunnen wij van genieten. Hij zocht uit hoe vaak mensen op internet zochten naar de naam van een automerk plus 'bumber'. Dus 'Bentley bumber' bijvoorbeeld. 'Bumber' is voor mensen met acht jaar havo de spelling van 'bumper'. Hoe vaker de combinatie van merk en non-woord opduikt in Google, des te idioter zijn de mensen die dat merk rijden. Geniaal.

We geven u even de top zes, enkel en alleen omdat Saab op nummer zes van mentaal uitgedaagde automerken staat. Wat vreemd is. De nummers één tot en met vijf zijn voor Volkswagen, Chevrolet, Lincoln, Cadillac en Lamborghini. Euhm, ja, Lamborghini. Dat is een aardige indicatie dat het niet alleen om volumemerken gaat waarop logischerwijs meer gezocht wordt. Maar goed, mensen met zwakstroom rijden dus Volkswagen. Volgens deze theorie dan. 

Als deze benadering ook maar enigszins hout snijdt, is het aardig om dit eens na te gaan voor andere woorden. Hoe gezond zijn autobezitters per merk ('sigarettenaansteker'), hoe oud ('stoelkussen') en hoeveel petjes bezitten ze ('subwoofer'). Autosociologie, dat gaat nog eens heel groot worden.