Jos Verstappen slaat alarm: 'Red Bull dreigt uit elkaar te vallen' 

Bij pa Verstappen zijn de alarmbellen al aan het rinkelen. Na het vertrek van topontwerper Adrian Newey vreest Jos voor een complete leegloop bij Red Bull Racing.  

Jos Verstappen slaat alarm: 'Red Bull dreigt uit elkaar te vallen' 

De exit van technisch hoofd Adrian Newey bij Red Bull Racing houdt de gemoederen nog altijd druk bezig. Aangezien de 65-jarige Brit vanaf begin 2025 een vrij man is -zonder de traditionele 'gardening leave-periode - is de geruchtenmolen opnieuw aangeslingerd om te bepalen waar de beste man terecht zal komen. Ferrari? Aston Martin? Mercedes?

Sleutelfiguren

In huize Verstappen zijn ze echter niet zo druk bezig met de toekomstige werkplek van Newey, maar met de staat waarin hij zijn huidige thuis achter zal laten. Het technische team van Red Bull zou zich prima kunnen redden zonder het advies van de legendarische designer, maar het verlies van zo'n sleutelfiguur is volgens Jos Verstappen alsnog een erg slecht teken.

Pa Verstappen vreest ervoor dat meerdere prominente RBR-figuren het voorbeeld van Newey zullen volgen, waardoor de nu zo dominante formatie uit balans zou worden gebracht. Tegenover trouwe krant De Telegraaf deelde de tweevoudig podiumfinisher zijn zorgen:

"Het team dreigt uiteen te vallen. Daar was ik eerder dit jaar al bang voor. Voor de interne rust is het belangrijk dat de sleutelfiguren aan boord blijven. Dat is nu niet het geval. Newey vertrekt en eerder dit jaar leek het er ook op dat Helmut weggestuurd zou worden. Voor de toekomst is dat niet goed."

Destabilisatie

Wordt RBR's 2025 hetzelfde als Williams' 1997?

De waarschuwing van Jos komt een beetje vreemd over, aangezien juist hij actief deelnam aan de campagne tegen Red Bull Racing CEO en teambaas Christian Horner. In zijn poging de Brit tot val te brengen handelde Verstappen senior immers ook destabiliserend.

Toch heeft de oudere Verstappen een punt. De F1-dynastieën van Ferrari en Mercedes kwamen immers ook aan hun einde mede door interne politieke gevechten en een leegloop van getalenteerd personeel. Ook McLaren en Williams verloren hun dominante vorm uiteindelijk door een gebrek aan stabiliteit - en niet geheel toevallig dor het vertrek van ene A. Newey.

Met de radicaal andere reglementen voor 2026 en het vertrek van motorpartner Honda in het vooruitzicht zou Red Bull zich zomaar bij de onaangename lijstje kunnen voegen. Het seizoen van 2025 zou daarom zomaar eens gelijk kunnen gaan staan aan het 1997 van Williams.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots