Gevoelige klap voor Tesla: Model X kampioen caravan trekken

Zeggen dat je geen mening hebt over caravans is als zeggen dat je geen mening hebt over Geert Wilders. Dus wat een auto met een caravan kan, is bepalend voor het imago.

De Model X is een bijzondere auto. Hij kan wat heel weinig andere elektrische auto's kunnen: met een rotvaart caravans trekken. Uit een test met een prachtige aluminium kogel van een caravan bleek dat de Model X het gevaarte van 1100 kilo in 5,5 seconden naar de honderd trok. Om een indruk te geven hoe ontzettend snel dat is: de legendarische BMW M5 E39 was slechts een halve seconde sneller naar de honderd. Zonder sleepkeuken.

Ook was de Tesla in staat om - toegegeven - met een ietwat geriatrische kruissnelheid van 80 tot 90 kilometer per uur 70 procent van zijn actieradius te behouden. Van de dikke vierhonderd kilometer die de Model X er normaliter uitperst, blijven er ongeveer driehonderd staan. Dat mag Tesla, dat graag over zijn caravankwaliteit opschept, met recht een indrukwekkende prestatie noemen.

In technische zin laat Tesla de autowereld weer even alle hoeken van het opklapbare bed zien. Maar het is niet alleen maar halleluja. Het punt is dit: Tesla's zijn zo cool als Frank Sinatra. Caravans zijn zo cool als een fiets met hulpmotor. De koning van de elektrische auto's heeft ons voor het eerst laten zien dat je niet van zeewierthee en klankschalen hoeft te houden om een elektrische auto te rijden. Het kan nu twee kanten op: ofwel Tesla maakt caravans te gek, ofwel caravans zetten Tesla een stapje terug.

Wij hopen op het eerste, maar je kunt de caravantrekker wel uit een Opel Zafira halen, je haalt de Opel Zafira niet uit de caravantrekker. Mocht dit waar blijken, dan - net binnen! - zegt Alexander Pechtold te hopen dat dit niet slecht afstraalt op elektrische auto's.