Vettel doet op Imola eerbetoon aan Senna met eigen McLaren

Ter ere van de oude grootmeester zal Seb tijdens het raceweekend op Imola een demo gaan geven met de laatste wagen waarmee Senna een race won. 

Vettel doet op Imola eerbetoon aan Senna met zijn McLaren

Het is inmiddels al 30 jaar geleden dat de Formule 1 een absolute legende verloor. Op 1 mei 1994 ging drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna da Silva er in de Tamburello-bocht van Imola ongenadig hard af. Zijn dood vormde het verschrikkelijke slot van een inktzwart weekend, waarin Simtek-coureur coureur Roland Ratzenberger ook het leven liet en Jordan's Rubens Barrichello gewond raakte.

Het raceweekend in Imola komt dit seizoen een paar weken te laat voor het precieze jubileum, maar de Formule 1 zal toch alles op alles zetten om Senna te eren. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel zal op het roemruchte circuit een perfecte bijdrage gaan leveren.

MP4/8

Als begenadigd F1-historicus met een aardig zakcentje achter de hand is Vettel in een ideale positie om Ayrton eer aan te doen. De sympathieke Duitser houdt er namelijk een kleine F1-collectie op na, waaronder een McLaren MP4/8 Ford, de laatste McLaren waarmee Senna zijn rondes deed.

In 1993 won de Braziliaan ondanks een vermogenstekort van zo'n 80 pk op Alain Prost's Williams-Renault vijf races op weg naar een tweede plek in het kampioenschap. Daarbij leverde hij meteen een visitekaartje af op Donington, door in de eerste ronde van P5 naar de leiding te rijden op een doordrenkte baan/.

Senna de mens

In een video kondigde Vettel zijn demorun op Imola aan. De Duitser wil niet Senna niet alleen als coureur gaan eren, maar ook en vooral als persoon:

"Ayrton Senna was niet alleen een coureur die ik erg waardeer omdat hij een van de beste ooit was, maar ook een man met veel medeleven. Het is 30 jaar na zijn ongeluk en ik zou graag een eerbetoon brengen aan Ayrton. Ik zal in Imola zijn voor de Grand Prix om met zijn auto te rijden, de McLaren MP4/8. Ik hoop jullie op zondag 19 mei te zien."

Toppensioen

De run op Imola is niet de eerste - en zeker niet de laatste - keer dat Seb zijn tweedehands F1-bolide uitlaat. Vorig jaar deed hij zijn eerste shakedown test op Silverstone, waar zijn oude vriend Daniel Ricciardo op dat moment toevallig de befaamde test voor Red Bull deed die tot het ontslag van Nyck de Vries zou leiden. Daarna maakte hij optredens bij het Goodwood Festival of Speed en het Adelaide Grand Prix Festival.

Net als zijn ex-Nigel Mansell Williams FW14B Renault is de McLaren aangepast om milieuvriendelijke synthetische brandstoffen te kunnen slikken. De 3,5 liter Ford-Cosworth HB V8 is dus waarschijnlijk schoner dan de huidige hybrides.

Formule 1
  • Adelaide Grand Prix, NL Beeld / Max PPP