Duitsland gaat door met dieselhaat

De oorlog tegen vervuiling heeft een nieuw front en zoals wel vaker bij oorlogen ligt het strijdtoneel in Duitsland. Nieuwe emissieregels geeft Duitse steden binnenkort meer mogelijkheden om viesbahdiesels uit hun mooie schnitzelparadijzen te weren.

Ooit de grootste vriend van de automobilist met hun ongelimiteerde asfalthemel, maar tegenwoordig een steeds fanatiekere tegenstander van het brandstofgeloof: Duitsland. Waar nu dieselrijders de pineut zijn. De minister van Milieu wil een extra milieusticker voor de zuinigste diesels. Niet omdat hij deze mensen wil belonen voor hun milieuvriendelijke gedrag, maar om de rest te kunnen weren uit steden die niet zitten te wachten op rijdende fijnstofkanonnen.

Momenteel zijn er al drie verschillende stickers (rood, geel en groen) om aan te geven hoe vervuilend een auto is. De smerigste fijnstofmoordenaars krijgen een rode sticker krijgen en de schoonste zeehondvriendjes hebben een groen plaatje der goedkeuring. Ongewenste onderdelen in de samenleving fysiek voorzien van een herkenningsbadge heeft in het verleden tenslotte nog nooit slecht uitgepakt in Duitsland.

Ondertussen voldoet ongeveer 90 procent van het wagenpark aan de eisen voor een groene sticker en dus worden de regels maar weer eens aangescherpt. Een nieuwe blauwe sticker moet de allerbraafste auto's identificeren en richt zich vooral op diesels. Alleen diesels met een Euro-6 motor komen in aanmerking voor het plakplaatje. Als gevolg van deze nieuwe regel kunnen gemeentes blauwe zones instellen waar je alleen mag komen met de nieuwe sticker en zo kunnen nog meer auto's dan voorheen geweerd worden.

Als de wetgeving een beetje rap erdoorheen wordt gestampt kunnen de eerste blauwe zones eind dit jaar al geïntroduceerd worden. Fur Verschmutzer Verboten.